24.4.14

Polen Toplamaya Başladık

Polen toplama işlemine başladık... İç Anadolu'da sezon geç başlıyor... Buna bir de bizim bölgenin yüksekliğini ilave ederseniz; sezona oldukça geç başlıyoruz. Soğuklar, arı besleme, varroa ilacı derken epey ağırdan aldık.
Polen akımının başlaması iki haftayı geçmesine rağmen; hem arıların ihtiyacı hem de varroa ilacının etkisinin geçmesi için, biraz geciktik. 19-20 Nisan tarihlerinde de Tarım Meslek Yüksek Okulu sınavları için bahçeye ara verince, Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri de bahçeye ağırlık verme dönemi oldu.
Pazartesi günü bahçeye varır varmak ilk işimiz, polen tepsilerinin yıkanması ve dezenfekte edilmesi işlemi oldu. 1/9'luk çamaşır suyu katkısı ile dezenfekte edilen tepsiler kurutulur kurutulmaz eskileri ile değiştirildi. Salı sabahı değiştirme işleminin ardından güçlü gelişen 5-6 kovanın polen kapanlarını çalıştırmaya başladık. Polen kapanı kurulunca, çalışma ve kovana giriş düzeni değişen arıların uğultusu görülmeye değerdi. (Normal şartlar altında, kapanları faal hale getirmenin zamanı, akşam arılar kovana girdikten sonra olacak ki, sabah arılar çıkarken yeni düzene göre çıkabilsinler.)
Çarşamba günü polen kapanlarını açtık ve ilk polen hasadını gerçekleştirdik ve yaklaşık 250 gram polen aldık.
Bildiğiniz gibi biz polen toplamada, klasik kurutma yönteminin dışına çıktık. Klasik sistemde toplanan polenler iyice kurutulur, vatandaş tıkır tıkır kurutulmuş poleni kullanmak durumunda kalırdı. Şimdi polen toplanıyor, eleniyor ve bir kaç saatlik ön kurutmanın ardından ayıklanıp/temizlenip derin donduruculara konuluyor. Böylece vitamin değeri büyük ölçüde korunmuş polenin vatandaşla buluşması mümkün oluyor.

 

Hiç yorum yok :