27.4.14

Arılar Tam Hızla Çalışıyor.


Bizim bölgede sezon geç başlasa da, başladı mı tam başlıyor. Yenikent/ At Deresi ile bizim bahçe arasında (arı gelişimi konusunda) yaklaşık bir aylık fark var. Geçtiğimiz yıllarda, arıları At Deresi'nde olan Mahmut arkadaşımızın arıları ile bizim arıların gelişimi arasındaki farktan bu ölçüye ulaşmıştık... İnternette, aylar öncesinden gördüğümüz ful kapalı yavrulu çıtalar bizim burada yeni yeni görünmeye başladı.
Ancak kovanların bazıları 6-8 çıta arasında gezerken bazılarına kat vurmaya da başladık. Ananın yaşı, çalışkanlığı, kalitesi, cinsi gibi bir çok unsur var ama, eskilerin deyimiyle "Beş parmağın beşi bir olmuyor." Bizim arılar da tam birbirine benzemiyor.
 
Tabii bizde sezon geç olduğu gibi, bir de kısa geçiyor. Arılar, Eylül sonlarına kadar bal bulma imkanına sahip olsa da, ana akım kısa sürüyor ve siz o sürede ne toplarsanız onu hasat etmeye razı olmanız gerekiyor. Biz de bu yüzden, Ankara'nın eski arıcılarının yolunu izlemeye karar verdik. Fenni arıcılıkla yaygınlaşan tam katlar yerine, eski arıcıların kullandığı yarım ballık sistemine geçiş yaptık. Çok güçlü kolonilerde tam ballık kullanacak olsak da, ana ağırlık yarım ballık üzerine olacak... Çıtalar tellenip, petekler takılıyor. Bu arada karakovan taleplerini karşılamak için; tüm petekleri arıya ördürdüğümüz çıtaları da hazırlamaya başladık...
Karakovan balı isteyenlerin talebini karşılamaya hazırlanıyoruz ama şu ek bilgiyi vermeden de edemiyoruz.
İnternetten sorgulayın. Balın, polenin, propolisin yararları konusunda binlerce, onbinlerce yazı bulacaksınız. Balmumunun yararı konusunda bulabileceğiniz bir kaç yazı ya vardır ya yoktur. Yani arının ördüğü peteği tüketmek, sadece bir alışkanlık.
Karakovan balında hile olmaz diye kesinleşmiş bir bilgi de yok. Siz karakovan diye peteği arıya ördürebilirsiniz ama arıya şeker ya da glikozu verip de bal yaptırıyorsanız; petekli de olsa, karakovan da olsa, hile, hiledir.
Bütün bunlardan önemlisi, arı; bir kilo balmumu üretebilmek için yaklaşık 15 kilo bal tüketiyor. Yani karakovan balı üretmeye kalktığınız zaman bal verimi büyük ölçüde düşüyor.
O zaman söyleyebileceğimiz tek şey; ille de karakovan balı isterim diyen,  aynı kalitede bal için, %25-30 fazla para ödemeye hazır olsun.
Şimdilik hoşça kalın, sevgiyle kalın.

Hiç yorum yok :