12.6.12

Oğullar Gelmeye Başladı

Bizim bölgede Oğul mevsimi başladı. Dün (11.Haziran) sabah 7.30'da arılığa girdiğimizde kovanların önünde bulut gibi yoğunlaşan arılar bir anda kovanların arkasındaki cevizin üzerinde toplanmaya başladılar.
Düşünün bütün boş kovanlar yakılıp hazırlandı, içine kabarmış petekler kondu, arı çekme kokuları sıkıldı ama arılar bütün bunları bırakıp gördüğünüz cevize konmaya başladı.
Biz işi gücü bırakıp cevizin altına bir kovan yerleştirdik arıları kovana aldık. 6-7 çıtaya basan bir oğul. İyi dedik ve ardından arıların oğul verdiği kovanı inceledik. Kat verirken incelemediğimiz kovan. Anaya niyetlenmiş. Geri kalan ana memelerini parçaladık ve diğer kovanları da kontrol ettik. 
Kata çıkmış kovanların üçünde daha arılar, ana memesi yapmış. Ana ızgarası mı neden oldu diye düşündük. Çünkü çok güzel yavru atıyor. çıtalar silme yavru dolu, Ananın çalışması güzel, oğul merakı ne diye düşündük ve ana memelerini bozup ana ızgarasını kaldırdık.
Saat 17.30'da arılığı tekrar kontrole geldiğimizde aynı cevizin altında küçük bir oğul daha toplanmış. İlk arının içinden mi çıktı; başka bir yerden mi geldi anlıyamadık ama bir kovan da onun için hazırladık. Yani sizin anlıyacağınız, bir günde iki oğulla sezonu açmış olduk.
Tüm arıcı arkadaşlara bol ballı bir sezon diliyoruz. (Not: İkinci resimde görülen suluk. Arılığın içine yerleştirdiğimiz suluk, bayağı yararlı oluyor.

Hiç yorum yok :