11.5.14

Sağlık ve Tarım Bakanlıkları Göreve

Tarım ilaçlarının arılara verdiği zararı bir çok arıcı arkadaşımız yaşadı. Tarım bakanlığının yasaklarına rağmen bir çok arıcımız mağdur edildi... Göz göre göre gelen felaketler arıcıların canını oldukça yakarken, devlet katında gerekli yankıyı görmedi. Ancak eloğlu, boş durmuyor; araştırıyor, araştırma sonuçlarını yayınlıyor. Arkadaşımız Eriz Oktar'ın bir tercümesini tüm arıcı arkadaşların; özellikle de Tarım ve Sağlık Bakanlıkları'nın duyması dileğiyle sizlerle paylaşıyorum.
"37 milyon arının ölümündeki gizem kalkıyor. Harvard Üniversitesi'nde yakın zamanda yapılan bir araştırma arı ölümlerinin, böcek ilaçları kullanımıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini ortaya koydu.
Bilimadamları dünya çapında kullanılan böcek ilaçlarından ikisi olan neonikotinoidlerin arı ölümlerinin yarısının sebebi olduğunu belirtiyorlar.
Son on yıl içinde bir çok ülkede arı ölümlerine tanık olunması, dünyanın dörtte üçünde tarım ürünlerinin polinasyona ihtiyaç duyması, geniş çapta kaygıya yol açmıştı. Ürün azalması, doğal ortamın kaybolması, hastalıklar ve böcek ilacı kullanımına bağlanmıştı. Avrupa Birliği, 2013 yılı Aralık ayında üç tür neonikotinoidin kullanılmasını iki yıllığına yasakladı.Bu konuyla ilgili üç yayını Facebook'ta ayrıntılı olarak bulabilirsiniz."

Hiç yorum yok :