24.11.13

Bal Fuarı Açıldı. Ankara Nerede?

Arıcı Metin'in değerli izleyicileri, İstanbul'da 1'inci Ulusal Bal Fuarı düzenlendi. 22 Kasım'da başlıyan fuar, bugün (24 Kasım) sona eriyor. İstanbul'dan Bitlis'e; Trabzon'dan Antalya'ya hemen tüm illerin Arıcı Birlikleri Fuarda idi.
İllerin arıcıları bir araya geliyor, ürünlerini satıyor, tedarikçilerle buluşuyor ama her şeyden önemlisi üreticiyle doğrudan doğruya karşı karşıya geliyor ve ürününü pazarlıyordu. Arıcıları üç beş toptancının elinden kurtarmaya yönelik bu girişim sırasında gördük ki; bir çok ilin arıcı birlikleri kendi bölgelerine özgü markalar yaratmış ve kendi illerinin ürünlerini pazarlamada avantaj kazanma yoluna girmişler.

Böylesi güzel çalışmalar yapılırken, Ankaralı bir arıcı olarak bir kez daha üzüldüm. Geçtiğimiz yıl, Muğla Arıcılar Birliği'nce düzenlenen Arıcılık kongresine Ankara, il bazında katılmamıştı. Bu yıl böyle bir çalışma olur ümidindeydim. Ancak bu yıl da hevesim kursağımda kaldı. Birlik;
"Sn: Üyelerimiz İstanbul'da yapılacak olan İstanbul 2013 Bal ve Arı ürünleri Fuarı 22-24 Kasım Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Ahmet Fethi Paşa Salonunda yapılacaktır. Adres....." diye bir duyuru yayınlamaktan başka bir girişimde bulunmadı.
Böylesine bir pazar oluşturma çabasının olduğu ortama, tanıtım amacıyla bile olsa, gidilmez mi? Bütün iller marka yaratıp fiyat belirleyerek üreticilerini toptancıların elinden kurtarmaya çalışırken bu tür çalışmalara seyirci kalınır mı?
Bu ve bunun gibi sorularla sizleri başbaşa bırakıyoruz... Biraz düşünelim.
Bu arada son resim hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Apimaye firmasının başlattığı, polen kapanlı plastik kovan tablası alanında yeni ürünler çıkmaya başladı.
Geçtiğimiz yıl Muğla'daki kongre sırasında ürün tanıtımı yapan bir tedabirçi arkadaşın hazırlamış olduğu kovan tablasında bazı eksiklikler görmüş ve bunların arıcılara sıkıntı yaratacağını anlatmıştık. Bu fuara  gelen  "happybees" firmasından Ziraat Mühendese Ersen (Yorulmaz) bey bize yeni tasarımını tanıtırken gurur duyuyordu. Polen kapanlı kovan altlığı almak isteyen arıcı arkadaşlara, www.erplast.com.tr adresini ziyaret etmelerini öneririz.

 

Hiç yorum yok :