1.4.13

Arılar Coştu

Arıcılık yapanlar, nektar akım dönemini  hesaplarken, tarih veremezler. Eski arıcılar, nektar akımında, ana akım sezonunun, akasyaların çiçek açmasıyla başladığını, ıhlamurların çiçek açmasıyla sona erdiğini söylerler.
Aslında bu deyim belki iç anadolu için geçerli olabilir. Bölgeden bölgeye çiçek yapısı değiştiği için, ana akım sezonunu belirleyen başka çiçekler de vardır. Bölge arıcıları bunları bizden daha iyi bilir.
Bizim burada belki ilave edeceğimiz; polen sezonunun başlangıcı için bademlerin çiçek açmasını kullanabilir miyiz diye düşünüyoruz. Cumartesi (30 Mart) bahçeye girdiğimiz zaman, bahçenin kuzey kıyısındaki bademlerin (çekirdekten yetişme sert kabuklu) yoğun bir şekilde çiçek açtığını ve binlerce arının bademlerin üzerinde dolaştığını gördük. (İnce kabuk bademler, henüz çiçek açmadan bekliyor.) Ağaçlara yaklaştığımızda arıların ses yoğunluğu misafirlerimizi korkutmuştu. Yaklaşmaya çekindiler.
Biz de fotoğraf makinesini aldık ve makro ayarıyla arıları tek tek görüntülemeye çalıştık. Bu resimlerin bir kaçını sizinle paylaşmak istedik.
Arıların varroa ilacı bitti. Pazar günü kovanlara son bakımı yapıp polen toplama aparatlarını ilave edecek, uçuş deliklerini normal hale getirecektik. Şiddetli lodos buna izin vermedi. Arılar yoğun bir şekilde çalışıyordu ama o rüzgar altında kovanları açmak istemedik.
İnşallah bu hafta polen toplamaya başlayacağız.  Çünkü: Bu yıl polen talebi çok fazla. Geçtiğimiz yıl polen alanlar yeni polen siparişlerini vermeye başladılar.
Şimdilik hoşça kalın, sevgiyle kalın.

 

Hiç yorum yok :