2.7.12

Oğul Mevsimi Devam Ediyor

Oğullar geliyor... Oğul mevsimi başladı demiştik. Şimdiye kadar 4-5 oğul geldi. 1 Temmuz Pazar günü ise aynı ağaca iki oğul birden geldi. Dalın sol tarafındaki oğul daha küçüktü ve hemen kovana indi. Bu oğulun kovana alınması ise biraz daha zor oldu.

Ağaç, yabani alıç olunca, dalların dikeni de oldukça sert gelince dalı budayarak oğulu aktarmak daha akılcı geldi. Asıl şans ise komşumuz Murat Şahin'in bahçesinde oluşu idi. Dolayısıyla oğulun alınmasını görüntüleme şansı doğdu.
Büyük Budama Makası ile dalı keserek kovana indirdik. Ondan sonra yapacak fazla bir şey kalmıyordu.
Dala tekrar konmaya çalışan arıları dumanla ürkütmek, ana arının ve diğerlerinin kovana konulan peteklere yerleşmesini sağlamak. vesaire vesaire....
Bir süre sonra zaten arılar sakinleşiyor ve kovana doluşuyorlar. Ondan sonrası ise gün batımını bekliyerek kovanı (bu kez kovanları) yeni yerine yerleştirmek.

İlk alınan oğul, bir buçuk- iki çıtalık. Normal şartlarda onu diğerleriyle birleştirmek gerekirdi fakat o iki oğulun da aynı kovandan çıktığını düşününce ayrı almaya karar  verdik. Çünkü: Oğulda bir kaç ana birden çıkabiliyor ve bu analar da kovana alındıktan sonra sorun çıkarabiliyor.
Daha önce bir iki kez benzer sorun yaşadığımız için kendi ayrılan oğulları zorlayarak birleştirmek yerine ayrı ayrı kovanlara almayı tercih ettik.
Bal hasadının ardından zayıf olanlara takviye yavru vererek kışa güçlü girmelerini sağlayabiliriz. Yeni tip kovanda 4 çıtalı arının kışı geçirdiğini gördükten sonra da bu kararımız daha kuvvetli oldu.
Şimdilik hoşça kalın, sevgiyle kalın.




Hiç yorum yok :