29.4.12

Yeni Kovanlar

 Baharın gelmesi, bizleri hareketlendirdi. Kışa girerken, dip tahtası çıkan eski kovanları yeni sisteme adapte edip sonuçların ne kadar faydalı olduğunu anlatmıştık.
Tabii bu sonuç, bize eski kovanları yenilerken, ya da yeni kovan alırken yeni sistem kovanlar (Apimaye) alma yolunu da açmış oldu.
İkinci parti kovanları Cumartesi günü taşıdık. Yük, havaleli olduğu için ön tarafa portbagajı yerleştirdik. Katları öne, kovan ve katların geri kalanını da arkaya yerleştirdik. Kovanlar yeni mekana taşınınca, yer sorunuyla karşılaştık.

 Yer sorununu da geçici olarak Çardağın bir kısmını işgal etmekle çözmüş olduk. Kısa sürede, kovanlar ve katlar için kullanışlı ve güvenli bir mekan hazırlanması gerek. Ancak bizde yumurta kapıya dayandı. Arılardan bazıları, 3-5 güne kadar kat isteyecek, yeni kovanlara uygun kovan altlıkları hazırlanacak, Mersin'den gelecek arılara yer açılacak ve tabii bütün bunlar yapılırken, bahçe'nin işleri de ihmal edilmeyecek. Bu arada bize bir de kısa umre yolculuğu çıktı. Sizin anlayacağınız, 9 köyün Çarşambası bir araya geldi.
Tabii durum böyle olunca nefes almadan çalışmak gerekiyor.  Tabii Haziran ayında yapılacak sınav için ders de çalışmayı da unutmamak lazım.
Yukarıda Kovan altlıkları demiştik. Kovanları yerden yükseltmek için, tuğla kullandık, eridi. Bims blokları kullandık, onlar da eridi. Tahta kasaları ters çevirip kullandık, yeşilistanlar kovanların çevresinde dolanırken kasaların altına saklandı. Son çare olarak betona gömdüğüm 5x10'lar kaldı. Yerden 30-40 santim yükseğe gelecek şekilde 5x10'ları betona gömdük. Su terazisi ile dengeledik. Bir kaç gün sonra beton kuruyunca 3 metrelik 5x10'ları montajlayıp yeni kovanları yerleştireceğiz. Kovanları Bahçenin alt kenarına yerleştirdiğimiz için, arıların uçuş hattına girme riskimiz de olmayacak. Tüm arıcı arkadaşlara kolay gelsin. Hoşça kalın, sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok :