20.7.11

Kovanlar Yenileniyor

 Arıcı Metin'in değerli izleyicileri, bu hafta size kovan yenileme çalışmalarından söz etmek istiyorum.
Tekin Arıcılık'tan Atila, yeni kovanlar getirmiş. Plastik kovanlar ve plastikle tahta kovan karışımı yeni model kovanlar...
Bize biraz pahalı gelse de, polen toplamada ve arıların havalandırılmasında oldukça yararlı olacaklar gibi görünüyor..
Tam plastik olanlara biraz için ısınmadı ama plastik tabanlı ahşap kovanlar aklıma yatar gibi geldi. Bunun üzerine ben de denemeye karar verdim...


Bildiğiniz gibi, gezgin arıcılıkta kullanılan kovanların dip tahtası sabit (yani gövdeyle bitişik), sabit arıcılıkta kullanılan kovanların dip tahtası ayrılabiliyor. Bu da kovanların yıllık bakımında büyük kolaylık sağlıyor.
Ben de dip tahtası ayrılabilir iki kovanın dip tahtalarını çıkardım ve yanda görülen yeni model dip tahtasını montajladım.
Yeni model dip tahtası, polen toplamada ve varroa mücadelesinde büyük kolaylık sağladığı gibi, arıların havalandırılması konusunda da son derece başarılı gibi görülüyor.


Montaj işlemi tamamlandıktan sonra, bu yıl gelen iki oğulu yeni kovanlara aldım. İlk bir kaç saat arılar, uçuş deliğindeki değişiklikten dolayı şaşkınlık yaşadılar, kovan önü biraz kalabalıklaştı ama bir kaç saat sonra her şey normale döndü. Yani sizin anlayacağınız arılar duruma alıştı ve kovandaki çalışmalar normale döndü.
Tabii şimdi siz soracaksınız. "Bizim elimizdeki kovanların dip tahtası ayrılmıyor biz bu sistemden nasıl yararlanacağız?"



Aslında bu sorunun da bir cevabı var!
Üstten üçüncü resme baktığınızda kovanın ön cephesinin ortasında bir havalandırma deliği var. Bu delik için hazırlanan plastik muhafaza dört fonksiyonlu. Mevcut kovanınıza bu havalandırma aparatını uygulayabilirsiniz. Bir de sağdaki son resimde gördüğünüz polen kapanını kullanabilirsiniz.
Ancak bu polen kapanı için yapmanız gereken bir işlem var... Kovanın uçuş tahtasını bu polen kapanına göre yenileyeceksiniz. Resimdeki 8 yıllık kovanın uçuş tahtasını (kovanın genişliği kadardı) çıkarıp keserek polen kapanının boyutlarına göre ayarladım ve polen kapanı, kovanın uçun tahtasına tam oturdu. Yani sizin anlayacağınız, gelecek ilkbaharda (hatta belki bu sonbaharda bile) rahatça polen toplayabileceğiz...
Şimdilik hoşça kalın, sevgiyle kalın

Hiç yorum yok :