15.2.11

ESKİLERİN BİR BİLDİĞİ VAR

 Arıcı Metin'in değerli izleyicileri, eski arıcılar, balı satarken, petekleri kararmış olanları tavsiye eder, kararmış petekli balın daha yararlı olduğunu söylerlerdi.

Sonradan, “Seksiyon balı” modası çıktı ve bembeyaz petekli ballar satılır oldu. Aynı kırsal kesimdeki esmer ekmek yerine beyaz “çarşı ekmeği”nin moda olması gibi(!)

Bizim baba mesleğimiz fırıncılık (kebapçılık)tı. Kebabı verirken yanına mutlaka soğanlı salata yapardık. Tabii ağız kokusu endişesi ile çoğunluk da bu soğanı yemezdi. Şimdi yapılan bilimsel araştırmalardan öğreniyoruz ki; soğan kırmızı etteki kollesterolu gideren en etkili malzeme... Yani biz ne işe yaradığını bilmesek bile, eskilerin bir bildiği varmış ki; kebabın yanında soğanı tüketmiş.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nce bastırılan “Yaşam İçin Arılar” kitabını okuyunca, eski arıcıların haklı olduğunu bir kez daha anladım! Nasıl mı?

Propolisin yararlarını hatırlayın!


Vatandaşa propolis kullanmasını öneren uzmanları hatırlayın!

Hani o, içeriğinde 300'den fazla madde belirlenen, insan sağlığı için alınması gereken 22 bileşeni ihtiva eden propolisi düşünün!


Hani o işlenerek satışa çıktığında kilosu 3-5 bin liraya kadar ulaşan propolisin kıymetini düşünün! Ve şimdi “Yaşam İçin Arılar” kitabının propolis bölümünde yer alan şu bir kaç satıra gözatın:


“Propolisin kovan içindeki asıl rolü, arıları hastalıklara karşı korumaktır... Propolis arılar tarafından kovan içerisinde çok amaçlı kullanılmaktadır.... Propolis, petek gözlerinin temizliğinde, ana arının bıraktığı yumurtanın steril bir ortamda gelişmesinde ve yavrunun korunmasında etkili olmaktadır. Peteklerin dezenfekte edilmesinde de kullanılır. Kovan içinde mikroorganizmanın atmosferden çok daha az oranda bulunmasının nedeni kovanda propolisin bulunmasıdır.”

Bütün arıcı arkadaşlar bilir. Arının ördüğü petek ilk anda beyazdır. Sonra sararır ve arıların belirli bir süre kullanımının ardından petekler kararır. Aynı petek gözünde bir çok kez yavru çıkışı gerçekleşirse petek gözleri iyice küçülür. Bu ise sonraki yavruların küçük kalması gibi bir sıkıntı yaratır. Yani kararmış peteklerin kuluçkalıkta uzun süre kalması iyi sayılmaz.


Ancak kitapta okuduğumuz satırlar ne diyor: Petek gözleri, yavru arıların güvenliği için, propolisle kaplanıyor. Demek ki; kararmış peteklerde propolis var. Yani eski arıcıların bildiği bir şey varmış ki; kararmış peteklerin daha faydalı olduğunu söylüyorlarmış...

Hiç yorum yok :