22.1.11

PROPOLİSİN KULLANIMI

Arıcı Metin'in değerli izleyicileri, propolisin yararlarını daha önceki yazılarımızdan (ya da değişik kaynaklardan) öğrendiniz. O zaman soracağınız soru; "Propolis'i nasıl temin edebiliriz? Ve propolisi nasıl kullanabiliriz?" olacaktır.


Propolisi ticari yollardan temin edebilirsiniz. Propolisli diş macunundan propolisli bala kadar çok geniş bir yelpazede propolisi bulmanız mümkün... Bunun yanında çevrenizdeki arıcılardan temin edeceğiniz propolisi de kullanabilirsiniz. Arıcılardan temin edeceğiniz propolise gelince o zaman bilmeniz gereken, propolisin nasıl toplandığıdır.


Arıcılar propolisi iki şekilde elde ederler.
1/ kovan temizliği sırasında.
2/ propolis kapanlarıyla.


1/ Arıcıların kovan temizliği sırasında, el demiri ile kazıyarak elde ettiği propolisin temizlenmesi ve saflaştırılması çok zor bir işlemdir onun için bu tür propolis teminini vatandaşa önermeyiz.


2/ Propolis kapanı dediğimiz, ana arı ızgarasına benzeyen ızgara aracılığı ile toplanan propolis ise saf denecek kadar temizdir ve içinde sadece ve sadece balmumu karışmış olabilir. Bu propolisi kullanabilmeniz son derece kolaydır.


Propolis kapanıyla toplanan propolis, ızgaranın yapısı gereği küçük parçacıklar halindedir. Oda sıcaklığında 18 ay boyunca bozulmadan saklanabilir.

1/Propolis Ekstraktı: Propolis, laboratuvarda işlemden geçirilip damıtılarak ve belirli kimyasal işlemlerden geçirilerek saflaştırılır.

2/Toz halde kullanım: Parçacıklar halindeki propolis derin doncurucuta kristalleştirildikten sonra kahve makinesi benzeri kırıcıdan geçirilerek toz haline getirilip öylece kullanılabilir.

3/ Doğrudan kullanım: Parçacıklar halindeki propolisi ağzınızda emerek ya da ekmek arasında çiğneyerek veya hap gibi yutarak da kullanabilirsiniz.

Toz haline getirdiğiniz propolisi, bala ya da yoğurda karıştırarak kullanabilirsiniz.


Bir kilogram süzme bala 100 gram propolis tozu, 200 gram havanda dövülmüş polen katarak hastalıklardan korunmak üzere kullanmanız da mümkündür. Bu karışıma arı sütü katılması da tavsiye edilmektedir. (Ancak Arı sütünün elde edilmesinde ve saklanmasındaki zorluklar nedeniyle biz bu tavsiyede bulunamıyoruz. Piyasada satılan arı sütünün yüzde 90'dan fazlasının Çin menşeli arı sütü olduğunu hatırlatalım yeter.)


Propolisin tadı, çocukların sevebileceği bir tad değildir. Soğukta taş gibi sert, yazın sıcakta yapışkan hale gelen propolisin çocuklara verilebilmesi için, bal, pekmez veya yoğurt gibi diğer besinlere karıştırılarak verilmesi tavsiye edilebilir.


Propolisin kullanımında herhangi bir yan etkisi bilinmemekle birlikte aşırı tüketim de tavsiye edilmez. Toz ya da parça halindeki propolisin bir leblebi-nohut tanesi kadar kullanılması yeterlidir. (kaynak: İnternet ortamı)

Hiç yorum yok :