20.1.11

"BALLI ÇAY", "BAL LABORATUVARI"

Arıcı Metin'in değerli izleyicileri; size iki haberi özetle duyuracağım.
Bu haberlerin birincisi, öncelikle, balı tüketen vatandaşlarımızı ilgilendirirken, ikincisi de arıcıları yakından ilgilendiriyor.
BAL VE ÇAYIN BİR ARAYA GELMESİ
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünce yapılan araştırma, balla tatlandırılan çayın antioksidan değerinin yüzde 50 oranında arttığını ortaya koydu.
İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu; "Çay ve bal günlük yaşamımızın iki vazgeçilmez gıda maddesi. Araştırmamızda andioksidanca zengi bu iki gıda maddesinin bir arada kullanımının nasıl bir sonuç vereceğini görmek istedik" dedi.
Boyacıoğlu, balın çaya ilave edildiği bütün sıcaklık derecelerinde yüzde 25-35 aralığında arttığını anlatarak; "Bu artış 70-90 derece aralığında ortalama yüzde 50 oranında gerçekleşti" şeklinde konuştu. (Ajanslar/NTVMSNBC)
TÜRKİYE'NİN İLK BAL LABORATUVARI
Türkiye'de tam teşekküllü ilk bal laboratuvarı Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde kurulacak.
Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Demirtaş, bal analiz laboratuvarının bu yıl sonuna kadar kurulmuş olacağını, böylece kanser araştırmalarına öncülük edeceklerini söyledi.
Laboratuvarda, balın hangi çiçeklerden yapıldığının da ortaya çıkartılacağını belirten Demirtaş; "Baldan alınan numuneyi çok kısa sürede burada tahlil ettikten sonra, balın hangi çiçeklerden toplandığı, hatta hangi hastalıklara iyi geleceği, katkı maddesinin olup olmadığı gibi bir çok bilgi alabileceğimiz bir sistem kurulacak" diye konuştu. Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti:
"Çok geniş alanlara sahip olduğumuz için öncelikle bitki envanterinin ortaya çıkartılması gerekiyor. Hangi bölgelerde hangi bitkilerin olduğu ve bu bitkilerin hangi hastalıklara iyi geldiği belirlenmeli. Bunun üzerine hangi balın, hangi bitilerden üretildiği laboratuvarda yapılacak araştırma ile ortaya çıkarılacak. Bu da bizim balları bitkilere ve hastalıklara göre sınıflandırmamızı sağlayacak. Biz yaptığımız tahliller sonucunda bu bal şu bitkilerden oluşuyor ve şu hastalıklara iyi geliyor diyebileceğiz. Bunun yanında balın içerisinde katkı maddesi olup olmadığını da bu sayede ortaya çıkartacağız. " (Ajanslar)

Hiç yorum yok :