25.4.10

Mini Sera Açıldı

Arıcı Metin'in değerli izleyicileri. Hatırlayacaksınız, sonbaharda, bahçede mini bir sera kurmuş, çeşitli bitkilerden aldığımız çelikleri dikmiştik.
Seranın örtüsünü kaldırdığımız zaman sonucu sizlerle paylaşacağımızı da duyurmuştuk!..
25 Nisan Pazar sabahı seranın örtüsünü kaldırdık. Fotoğraflardan da iyi anlaşılacağı gibi, serayı otlar bürümüştü.
Yaklaşık bir saatlik ince bir çalışmadan sonra otları temizledik ve çeliklerin ne durumda bulunduğunu gördük.
Kadife gül; yarı yarıya başarılı.
Kırmızı gül; yarı yarıya başarılı.
Sarı gül; Yüzde 75 oranında başarılı.
Isparta gülü; yarı yarıya başarılı.
İğde; başarılı.
İnce Kabuklu Badem; yarıdan fazla başarılı.
Tatlı çekirdekli iri kayısı; yarı yarıya başarılı. Karadut; yarı yarıya başarılı.
Dikensiz böğürtlen(1 yıllık); büyük ölçüde başarılı. Dikensiz böğürtlen (iki yıllık); tamamen başarısız.... Böğürtlen dalının iki yıllık ömrü olduğunu; birinci yıl sürgün verip ikinci yılında meyve verdiğini biliyoruz ya; meyve vermiş dalın çelik olarak işe yarayıp yaramayacağını merak ediyorduk. Merakımıza nail olduk. Meyve veren dalın, meyveden sonra işe yaramadığını öğrenmiş olduk.
Değerli izleyiciler, çeliklerin tomurcuk ve sürgün vermesi esasına dayalı bu başarı kriterini kesin sonuç saymamalıyız. Çünkü: eskilerin, "Kazın cücüğünü güzün saymak gerek" sözünü unutmamamız lazım.
Evet çelikler sürgün verdi, tomurcuk verdi ama köklerini güçlendirip geliştirebilmek için yaz boyunca iyi bir bakım da gerek...
Bu arada, kendimizi başarısız bulduğumuz bir konu da, mini serayı otların basmış olması. Geçtiğimiz sonbaharda bahçe için almış olduğumuz yanmış gübre (nasıl yanmışsa) bahçeyi olduğu gibi, serayı da otların kaplamasına neden oldu.
Gelecek mini sera uygulamasında, gübre yerine torf düşünüyoruz...

Hiç yorum yok :