24.3.10

Bahçe de, arılar da iş bekliyor


Arıcı Metin'in değerli izleyicileri bahçe bizden yoğun bir çalışma istiyor..
Bahçede; Asmalar hariç budama işleri tamamlandı. Ancak bu yıl budamanın yanında ağaçları meyvaya yatırabilmek için açı genişletme işlemine de ağırlık verildi...
23-24 Mart günleri iki günlük yoğun çalışmadan sadece bu açı genişletme işlemini fotoğraflandırabildik.
Resimler hakkında bilgi vermek gerekirse; Birinci resimde oldukça yaşlanmış ve nerede ise 90 dereceyi geçen şeftalide dalları daraltma yoluna gittik. Biraz da gençleştirme budaması yaptık.. Ortadaki dal, yan dallar şeklini aldıktan sonra çıkarılacak..
İkinci resim, ana girişteki bodur elmalarda açı genişletme işlemi...
Üçüncü resim, çekirdekten yetişen elmaya bu yıl omega aşısı ya da kalem aşı yapılacak. Onun için üç dalda açı genişletme işlemi yapıldı.
Dördüncü ve beşinci resimler; Ceviz fidanlarındaki açı genişletme işlemi.
İki günlük çalışmanın ana ağırlığını ise arılar tuttu. Geçen yıldan kalan kovanlar temizlenip, dezenfekte edilip kullanıma hazır hale getirildi. Kovanların bazıları resmen tamir de istedi ama eskisinden daha sağlam ve kullanışlı hale geldiler.
Arıların, varroa ilaçlaması yapıldı ve arılara ilk kez şurup verdik. Aslında kovanların kontrolü sırasında bakımı yapılmış kovanları da değiştirecektik ama havanın oynaklığı bizi sadece bir kovan değiştirmek zorunda bıraktı..
O kovandan gördüğüm, kışı geçiren arılar yoğun bir çalışma içindeydiler. Kayısı ve badem ağaçlarının çiçekleri arı kaynıyordu.
Sizin anlayacağınız kış boyunca bir kaç kovan kaybettik ama eldekiler sezona iyi bir giriş yaptıklarının işaretini veriyorlardı.
Değerli izleyiciler size sözünü etmek istediğimiz bir konu da, yararlı bilgiler köşesinde yer alıyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan kızım (4 ayak kare'lik bahçe) projesi görmüş ve hoşuna gitmiş... Bizi bilgilendirmek istedi...
Biz de bahçeyle uğraşmayı seven izleyicilerin kendi balkonlarında bile kurabilecekleri bu bahçe örneğine ilişkin slayt gösterisini sizlerle paylaşıyoruz.
Amerika Birleşik Devletleri'nde çok yaygın olan bu sistem hakkında ana kaynak ise aşağıda;
context: All New Square Foot Gardening. Mel Bartholomew.
Yararlı olması dileğiyle...

Hiç yorum yok :