28.1.10

TAHİNLİ BALLI SARMA

Arıcı Metin'in değerli izleyicileri, kristalize olmuş balı nasıl tüketeceğimizi anlatırken, tahin-pekmez yerine ballı pekmez'i deneyin demiştik. Nesrin kardeşimiz, tahinli-ballı sarma tarifini vermiş. Biz de bu tarifi size aynen aktaralım dedik:

"Bugün yapımı çok kolay ve tadı bir o kadar güzel tatlı yapacağız. Bu soğuk kış öğleden sonralarında, sıcak taze demli çayınızın yanında ikram etmek için, pratik olarak yapıp yiyebileceğiniz tatlımızın malzemelerine gelince ;
MALZEMELER:
1,5 su bardağı Tahin, 1 su bardağı bal, 1 su bardağı dövülmüş fındık, 1 tatlı kaşığı mahlep, 1 yumurta sarısı, yarım su bardağı (1/2) pudra şekeri
YAPILIŞI:
* Tatlımızı yapmaya başlamadan önce fırınınızı ısıtın. Ben fırını tatlı ve keklerde 170 derecede kullanıyorum. Daha sonra fırın tepsinizin içine yağlı fırın kağıdınızı serin.
* Derin bir kapta tahin, bal, mahlep ve dövülmüş fındığınızı iyice karıştırın
* Bir yufkayı masanızın üstüne düzgünce açın. Hazırladığınız karışımın üçte birini yufkanızın üzerine yayın. İkinci yufkayı da harcın üzerine yayarak, birinci yufkada yaptığınız işlemi uygulayın.
* Üçüncü yufkanın üzerine de aynı şekilde karışımı yaydıktan sonra yufkayı ortadan ikiye kesin.
*Yuvarlak tarafından başlayarak yufkanızı rulo şeklinde sarın. Yufkaların diğer yarısı içinde aynı işlemi uyguladıktan sonra 4-5 cm eninde verev olarak dilimlere ayırın.
* Dilimleri yağlanmış kağıdın bulunduğu tepsiye yerleştirip, üzerine yumurta sarısını fırça ile sürün, kızarana kadar pişirin. Bu süre 30-40 dakika arası müsaittir. Ama herkesin fırını farklı olduğu için ayarınızı buna göre yapın.
* Altı ve üstü kızardıktan sonra, fırından alıp servis tabağına alıp, üzerine pudra şekerini serpin, afiyetle yiyin
Not: Burada herkesin farklı uygulamaları olabilir. Ben fındık olarak verdim tarifi. Sizler; ceviz, antep fıstığı, kuru üzüm, hatta kuru incir, kayısı her türlü, canınız nasıl isterse bu tatlıyı o şekilde yapabilirsiniz. Bu bölümü sizlerin yaratıcılığınıza kalmış. Mesela aaa hiç yağ yok, kuru olmaz mı diyenler karışımı hazırlarken, içine çok az sıvı yağ da koyabilir. Dedim ya canınız nasıl isterse, nasıl severse...
Ağzınızın tadı hiç bozulmasın, hep AFİYET OLSUN."
Tarifin yayınlandığı internet adresi de aşağıda. Başka tarif arayanlar ziyaret edebilirler:
http://www.haftaninmekani.com/yemek-tarifi/163-tahinli-balli-sarma.html

Hiç yorum yok :