19.11.09

Yapay Tatlandırıcılar

Arıcı Metin'in değerli izleyicileri, geçtiğimiz haftaki yazıda, rahmetli babamızın fırınında baklava imal edilirken pancar şekeri kullanıldığını, şimdi ise şekerin yerini yapay tatlandırıcıların aldığını anlatıp bu konuyla ilgili araştırmalara ayrıntılı şekilde yer vereceğimizi söylemiştik.

Türkiye'de pancar üretimi azalırken, şeker üretimindeki artışın nedeni, yapay tatlandırıcıların ithalatındaki hızlı artıştır.
Bir tepsi baklavada iki buçuk kilogram şeker yerine 50 kuruşluk aspartam kullanırsanız ne olur?Baklavanın maliyeti düşer, kilosu 5 liradan baklava alırsınız ve yapay tatlandırıcıyı da afiyetle yemiş olursunuz! Hatta bir de "Bak bu baklava güzelmiş, şekerlenmedi!" diyebilirsiniz... (Yapay tatlandıcıların şekere oranla ne kadar tatlı olduklarına ilişkin kıyaslama tablosu yazının sonunda yer alıyor)
Şimdi Kurban Bayramı geliyor. Evinize bayramlık şeker, baklava ya da değişik tür tatlılar pastalar alacaksınız...
Alacağınız bu ürünlerde yapay tatlandırıcı kullanılıp kullanılmadığını nasıl bileceksiniz?
Tabii ki aldığınız ürünün içindekiler bölümünü okuyarak.... 4-5 puntoluk minicik yazılarda gizlenmiş bilgiler var...
Bunların bazılarına Türk Gıda Kodeksi izin veriyor: Türk Gıda Kodeksinin izin verdiği alanlar; Aromalı içecekler, süt, meyve suyu, tatlı, çerezler, şekerlemeler, boğaz pastilleri, kakao, kuru meyve, sakız, dondurma, soslar, hardal, çorba, reçel, jöle, marmelat, meyve konservesi, balık, kahvaltılık tahıllar, fırıncılık ürünleri, kilo verme amaçlı gıdalar, diyet gıdalar, gıda takviyeleri, biralar vb....
Türk Gıda Kodeksine göre; 1 kg baklavada en çok 1 gr aspartam kullanılabilir... Pekii siz marketlerden, tatlıcılardan baklava alırken etiketinde ne kadar yapay tatlandırıcı kullanıldığına ilişkin bir bilgi hatırlıyor musunuz?
Markete gidiyorsunuz meyve suyu almak istiyorsunuz. Market rafında kocaman "%100 meyve suyu" veya "Seker ilavesiz" yazılı bir meyve suyunun içindekiler bölümünü inceleyin. Büyük çoğunluğunda "glikoz" ya da "fruktoz" ilave edilmiş olduğunu göreceksiniz.
Yine aynı markette, ketçaplar bölümüne gidin, üzerinde 18 puntoluk harflerle katkısız yazılı bir ketçabın üzerinde minicik harflerle "modifiye mısır nişastası" ve "glikoz" ilave edildiğini göreceksiniz.
Çay, sağlıklı bir ürün ancak bunu tatlandırıcı ile kullandığınızda zarar görmeniz kuvvetle muhtemel.
Evinize, çocuklarınıza almış olduğunuz kolalı içecekler, gazozlar, sakız, bisküvi ve gofretlerdeki aspartamın yüzde 10 oranında metanol (metil alkol-kimyasal alkol) içerdiği ve metanolün de bağırsaklarda formaldehit'e (kansorejen bir madde) dönüştüğü iddiasına ne dersiniz?
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer, bazı diyetisyenlerin "un, şeker, tuz denilen üç beyazdan uzak durun" çağrısında bulunduğuna dikkati çekerek bu üç temel gıda maddesinin aşırı tüketiminin zararlı olduğunu hatırlatıyor.
Bu arada doktorlar, sağlıklı yaşamak isteyen insanları, her türlü yapay tatlandırıcıdan hatta tatlandırılmış gıdalardan uzak durmaya çağırıyor.
Evet sevgili izleyiciler. Yapay tatlandırıcılardan kurtulmanın en iyi yolu; doğal ürünlere dönüş. Kolalar ve şekerli meşrubatlar yerine kendi limonatamızı, şerbetimizi yapabiliriz; hazır meyve suları yerine kendi sıkacağımız meyve sularını içebiliriz. Hazır tatlılar alacağımız yere kendi yapacağımız tatlıları tüketebiliriz.
Düşünebiliyor musunuz bal üretiminde dünyanın önde gelen ilk 5 ülkesinden biriyiz ve buna rağmen yapay tatlandırıcılara esir düşmek üzereyiz.. Gelişmiş ülkelerde kişi başına bal tüketimi 2-3 kilogram iken Türkiye'de bu yaklaşık 300-400 gram...
Yani bal ve pekmez üretiminin değerlendirilmesiyle bile yapay tatlandırıcıdan kultulmak mümkün ve biz bu imkanı değerlendiremiyoruz...
Burada biz bal üreticilerine de görev düşüyor! Tüketici bilinçlenerek glikozdan üretilme yapay ballardan, bal şuruplarından uzak durmaya çalışacak, arıcılar da bu tür sahte bal üreticilerini kendi aralarında barındırmayacak ve vatandaşın hakiki bala kavuşmasına yardımcı olmaya çalışacak...
Yapay tatlandırıcıların şekerle kıyaslanması;
Siklamat (E 952) = Şekerden 45 kat daha tatlı.
Aspartam (E 951) = Şekerden 200 kat daha tatlı.
Asesülfam-K (E 950) = Şekerden 200 kat daha tatlı.
Sakarin (E 954) = Şekerden 300 kat daha tatlı.
Sukraloz (E 955) = Şekerden 600 kat daha tatlı.
Taumatin (E 967) = Şekerden 2.500 kat daha tatlı.
Neotam= Şekerden 13.000 kat daha tatlı.

Hiç yorum yok :