11.4.09

Ağaç Bakım ve Budama Kursu Tamamlandı

İhsan Say Hoca'nın teşvik ve el atmasıyla başladığımız "Ağaç Bakım ve Budama Kursu"nun da sonuna geldik.

11 Nisan Cumartesi günü son derste Tuğba Ülgener hanım Asmanın budanması hakkındaki son dersi verdikten sonra topluca, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin Kalecik tesislerine gittik.

Mükemmel bir tesis, örnek bir asma bahçesi... Her şeyiyle tamam. Küçük bir meteoroloji tesisi, hangar, anaç yetiştirme, aşılama bölümleri ve uygulama bahçeleri. Yüksek Lisans tezi ve diğer çalışmalar için ayrılmış bölümler...
Tesiste Ziraat Mühendisi Hayati bey çalışıyor. Aracın bahçe otoparkında durmasının hemen ardından bahçe inceleme başladı. İlk anda budamanın bitmiş olduğu bölümleri gördük.
Ardından Tuğba Ülgener hanımın Yüksek Lisans tezine konu olan bahçedeki budama uygulamalarını gördük. Daha sonra Hayati Beyin budama uygulamalarını yerinde izledik.
Budama sırasında arkadaşlar budanmış asma çubuklarından toplamaya başladı. Özellikle bazı arkadaşları hayretle izledik. Şarap lafını duymak bile istemeyen bu arkadaşlar, şaraplık üzümlerin budanmış dallarını toplarken bir yandan da mazeretlerini anlatıyorlardı. Olsun, biz de deneyelim dedik bir kere...
Aslında Filoksera hastalığına karşı, bu tür bir çimlendirme yerine Amerikan asmalara aşılama tavsiye ediliyor ama uygulamada buna pek dikkat edilmiyor. Türkiye'deki aşılı uygulama oranları da bunu zaten gösteriyor.
11 Nisan günü, son dersimizi aldıktan sonra son uygulamayı da gördük ve ardından toplu resim çektirip dönüş yoluna çıktık. Fakaaat iş bitmedi. 18 Nisan Cumartesi günü sınav var. Sınavın ardından da diplomaların dağıtılışı ... Ancak zaman sıkışmasına girdik bir kere... Arılar bakım bekliyor, bahçe çapa istiyor... Bakalım bu yoğunluğun altından nasıl kalkacağız? Allah hepimizin yardımcısı olsun.... Hoşça kalın, sevgiyle kalın....

1 yorum :

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili Metin bey,başlamk bitirmenin yarısıymış siz başlayın gerisi kendiliğinden gelir,kursa katılanlara başarılar diliyorum,yaptığımız işi bilerek yapmak gerekiyor,inşallah başarılı uygulamalarınızı bloglardan severek izleyeceğiz.Arıcılık,aşılama ve bahçe işlerinizde başarılar diliyorum.Kolaylıklar dilerim.