27.3.09

Bahçeyi Evinize Getirin

Bahçeye gidemiyorsanız ya da gidecek bir bahçeniz yoksa; bahçeyi evinize getirin. Hem de organik tarım yapın.

Televizyonlarda, hormonlu gıdalardan bilinmeyen katkı maddelerine kadar her türlü yayından endişe ederken evinizde bahçe kurma aşamasına geçmeniz iyi bir fikir değil mi?

Geçtiğimiz yıl Ankara’da kanalizasyon suyuyla sulanan sebzelerin hastalık yaydığına dair haberleri hatırlasanıza! Sadece bu olay bile sizi evde sebze yetiştirmeniz için yeterli neden değil mi?

Siz de eğer toprağı, suyu, çevreyi, kısaca doğayı seviyorsanız, işe evinizde minik bir doğal bahçe kurmakla başlayabilirsiniz. Evinizin pencere pervazında, balkonda, domates, biber, maydanoz, dereotu, taze soğan ya da kekik, nane, reyhan gibi sebze ve baharat yetiştirebilirsiniz.

Sabah kalktığınızda pencere önüne ektiğiniz kekiğin fesleğenin kokusuyla nefeslenmeyi hayal edin. Ya da saksıda yetiştirdiğiniz domatesin yaprağını ovuşturarak o nefis kokusunu içinize çektiğinizi düşünün!


Böyle bir hobi için çok fazla zaman harcamanıza da gerek yok. Yeter ki içinizde biraz doğa sevgisi ve merak olsun……

Eğer bu işe karar verirseniz önünüzde iki yol var. Tohumla ya da Fide ile işe başlamak.

Tohumla yetiştirme işine başlarsanız biraz uğraşabilirsiniz. Tohumların çimlendirilmesi, ardından şaşırtma (yani seyrelterek yer değiştirme) gibi işlerle uğraşacaksınız. Maydanoz, dereotu gibi ürünler için tohum yine pratiktir ama domates, biber için fide sistemi daha makuldur ve doğrudan fideleri saksılara dikerek başlayabilirsiniz.

Bu arada mutfağınızda beklerken çimlenen patates ve soğanları da çöpe atmak yerine saksıya dikin ve bekleyin. Çöpe gidecek bir şeyden yeni dönem için soğan ya da patates elde edeceksiniz….

Küçük bahçeden verim alabilmenin ana şartı yeterli ve düzenli sulamadır. Tohumlar çimlenme aşamasında iken toprak sürekli nemli olacak ama çamurlaşmayacak. Aşırı sulama tohumu-ürünü çürütür. Fideler için ise belli aralıklarla sulama yapılmalı.

Böyle bir çalışmaya niyetlenirseniz, ilk olmadığınızı da bilin. Evlerinde doğal tarım metodlarıyla domates ve çeşitli sebze yetiştirenlerin internet üzerinde oluşturduğu “Pembe Domates Ağı” adlı bir platform bile var. (http://www.pembedomates.org/)


Biz, Ayaş'taki Bahçemizde bu yıl kudret narı yetiştirmeye karar verdik ve bunun ilk fidelerini de evimizdeki minik seramızda yetiştirmeye başladık bile. Birinci resim kudret narının tohumdan çıkıp fidan haline gelmeye başladığı dönemi, ikinci resim de olgunlaşmış kudret narını gösteriyor. İnşallah yazın da bu halini görüntüleme şansımız olur.

Hoşça kalın, sevgiyle kalın...

2 yorum :

Unknown dedi ki...

Metin bey çalışmalarınız çok güzel sizi tebrik ediyorum,bizlerle paylaştığınız için de ayriyeten teşekkürler.
Ayaş ankaranın en verimli ve güzel bölgelerinden olduğundan resimlerinizi merakla bekliyorum,
ayaş dudu,salatalığı bizim gibi yurtdışındakiler o lezzetli sebzelerin tatını unutamıyoruz.
Çalışmalarınızda başarılar diliyor
bol ve bereketli bir sezon geçirmenizi temenni ediyorum.

selamlar saygılar.

muratakın dedi ki...

Metin Bey:
O kadar güzel yazmışsınız ki okumak bile insanı keyiflendiriyor, ayrı düşünceye yöneltiyor.
Saygılar.