7.2.16

KONTROLLER BAŞLADI

Kış aylarındayız. Ancak gecenin en karanlık anı, sabah umudunu içinde barındırır dedikleri gibi, biz de bahar umutlarını yeşertmeye çalışıyoruz. Zemheri dediğimiz şiddetli soğuk dönem bitti. Cemre günleri başladı başlayacak. Havalar, mehter yürüyüşü misali, iki ısınıp bir soğuyor. Biz de fırsatı buldukça arılığa gidiyoruz.
Ancak bu kez hafta sonu değil, hafta arası (Perşembe günü) Murat Şahin ile birlikte arılığa gittik. Ne de olsa hafta sonu havalar soğuyacaktı ya.... Biz de onun için Perşembe günü bahçeye gidip hafta sonunu boşa çıkardık.
Bahçeye gidişimizde arıların etrafa yayılışını görünce, açıkça keyiflendik. Kovanların önündeki uçuş tahtası (lafın gelişi. Çünkü yeni tip kovanlarda tahta yerine plastik uçuş platformları var) ölmüş arılarla doluydu. Havayı güzel gören arılar, kovan temizliğine başlamışlar bile.
Biz de Murat ile birlikte kovanları  tek tek kontrol ettik. Onlarca kovandan üç tanesini kaybetmişiz. Bir kaç kovan da oldukça zayıflamış ama hayatiyetlerini sürdürüyorlar. Ancak ilginç bir şey var; kovanların birinin uçuş deliği fazla hareketli olmayınca, şüphelenerek (biraz da korkarak) kovanı açtık. Bir de ne görelim. En az 8 çıta dolusu arı, sakin sakin kovan içinde çalışmalarına devam ediyor. Anlaşılan bu kovandaki arıların davranış biçimi; sessiz çoğunluğumuza benziyor. Bu şekilde bir kaç kovan vardı.
Gelelim, hafta sonunu boşa çıkarmamıza. Türkiye'de arıcılıkta bir ekol haline gelmiş olan Hüseyin Ceylan'ı ziyaret için İzmir'e gittim. Ne de olsa, Türkiye'nin ilk arı çiftliğini kuran, arıcılıkta bir çok konuda öncülük yapan bir arıcı ile görüş alışverişinde bulunmak kadar öğretici bir şey olamaz. Hüseyin Ceylan, reklamı sevmeyen ama araştırmaya, arıcılığın insan sağlığına yararları konusunda tıp adamları ile işbirliğine önem veren biri. Arı çiftliğine gidebilmemiz mümkün olmadı ama yaptıklarını fotoğraflarla anlattı ve benim bahçenin arı çiftliğine dönüşmesi konusunda, kendisinden çok yararlı fikirler aldım.
İzmir'de, bir de Ali Türk adlı arıcı arkadaşımla görüşmeyi planlıyorduk ama nasip olmadı.
Şimdilik hoşça kalın, sevgiyle kalın.

 

Hiç yorum yok :