20.3.15



 Arıcı Metin'in değerli izleyicileri, sezonu açtık dedik ama "Mart karı" işleri aksattı. Ancak her işte bir hayır vardır dedikleri gibi, bu iş de hayra vardı zannederim. Havaların bozduğu haftanın içine "ana arı yetiştiriciliği semineri" sıkışıverdi.
Ankara Arı Yetiştiricileri Birliği, ANG Vakfı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı'nın düzenlemiş olduğu Ana Arı Yetiştiriciliği seminerlerinin dördüncüsü Kazan'da yapıldı.
Kızılcahamam, Çamlıdere ve Güdül'ün ardından Kazan'da düzenlenen dördüncü seminere; Kazanlı arıcıların yanısıra Ayaş, Gölbaşı, Mamak ve diğer ilçelerden gelen arıcılar da katıldı.
Semineri en kısa şekilde nasıl özetleyebilirsin denilirse; söylenebilecek tek şey, "Size balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek istiyoruz" olabilir.
Ankara Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selçuk Solmaz, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığı'nın arıcılığa olan ilgisini anlattı ve bu ilgiyi Ankaralı arıcılara aktarmak istediklerini anlattı.
ANG Vakfı adına konuşan Ahmet İnçi, arıcıların önce morallerini bozdu (daha doğrusu arıcıların morallerinin bugüne kadar neden bozuk olduğunu anlattı) ardından bozulan morallerin nasıl düzelebileceğini anlattı.
Ahmet İnci'nin verdiği bilgiye göre; Ankara'da, verilen desteklerin ardından koloni sayısının 135 bin civarında olması gerekirken; mevcut koloni sayısının 45 bin civarında kaldığını söyledi. Sebebini de, bildiğimiz halde bilmezden geldiğimiz ana ticareti olduğunu vurguladı.
Antalya ve Mersin'de üretilen ana arıların bölge şartlarına uyum sağlayamadığını, ana arı ırklarının rastgele karışması sonucu verimsiz analara mahkum kalındığını anlatan İnci; bu çıkmazdan kurtuluşun, her arıcının kendi ana arısını yetiştirerek çıkılabileceğini söyledi. Yani, seminer, arıcıların hem moralini bozdu, hem de gelecek için umut verdi.
Seminerin ikinci günü toplantıya katılan Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven ise, arıcılara öylesine moral verdi ki; neredeyse seminerin ana amacı ortadan kaybolacaktı.
Özgür Güven, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in arıcılığın canlandırılarak Ankara Balı'nın hakettiği düzeye ulaşması talimatı verdiğini anlatan Güven, arıcıların belirli kriterler çerçevesinde destekleneceğini, bal ormanları kurulmasına katkıda bulunacaklarını, Ankaralı arıcıların ürettiği balların, belirli testleri geçtikten sonra oluşturulacak yerlerde satışı imkanlarının sağlanacağını anlattı.
Seminerde arıcıların dileklerini de dinleyen Özgür Güven, yardımcıları aracılığı ile, tüm dilekleri kaydederken; bu işe yeni başladıklarını ve dört yıl içinde belirli bir aşamaya ulaşmak istediklerini söyledi.
Arıcı Metin'in değerli izleyicileri size bu semineri anlatırken; iki ismi de dikkatinize getirmek istedim. Bir arıcının, iyi bir arıcı olabilmesi için, mesleği babadan-dededen öğrense bile; eğitim alması, zaman zaman bu eğitimi tekrarlaması gerektiğinde herhalde hemfikiriz. Burada da Millî Eğitim Bakanlığı devreye giriyor. Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Dairesi Halk Eğitim Merkezleri'nde arıcılık kursları var. Ankara'da düzenli kurs verilen yerler (benim bilebildiğim ve takip edebildiğim kadarıyla) Mamak ve Gölbaşı ilçeleri. Gölbaşı ilçesinde İhsan Say, Mamak ilçesinde de Ahmet Şeker binlerce arıcı adayı yetiştirerek bu konuda çok ciddi mesafeler alınmasını sağladılar. Her ikisi de, sağolsunlar, arkadaşım ve kendileriyle bu seminerde tekrar bir araya gelmekten çok mutlu oldum.
Bu vesileyle sevindirici bir haber daha vermek isterim. Seminerde arıcılığın gençlere sevdirilerek arıcılığı meslek olarak seçecek adaylar arasında gençlerin çoğaltılması önerisine en büyük destek yine Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven'den geldi. Güven, arıların ve arıcılığın gençlerce sevilmesini sağlamak için çeşitli projeleri olduğunu ve kısa sürede bunları hayata geçirmeye başlayacaklarını söyledi.

Hiç yorum yok :