29.9.14

Sonbahar Yağışları

Nazar değmesin, iki günlük yağış toprağı bir ölçüde suya doyurdu. Eğimli alanlarda su akışa geçerken, düz alanlarda göllenme yaptı...
Yağışların bol olması güzel. Ancak kovanların da aşırı yağıştan korunması gerek. Henüz arıları tam kışlık pozisyona sokmasak da, kovanları yağmurdan korumak için gerekli örtme işlemini yaptık.
Arıların şuruplanması bitti-bitecek. Geriye varroa mücadelesi ile keklenmesi kaldı. Önümüzdeki iki hafta içinde bu işlemler de tamamlandıktan sonra arıların kışlanmasına geçilecek.
Sonbaharda arıların polen bulması sevindirici... Bal hasadının ardından bizim arılara şurup vermemiz tek başına yeterli olmuyor... Ancak bu mevsimde açan çiçekler arıların polen ve nektar ihtiyacını gidermeye katkı sağlıyor... Bu çiçeklerden biri de bu sarı çiçek. Hardalımsı bir tadı olan bu çiçeğin nektarının tadı, oldukça buruk. Nereden mi biliyorum? Bir sene bal hasadını, Eylül sonunda yapmak durumunda kaldım. Peteğin orta bölgesinde yer yer gelen buruk tattan biliyorum... Tabii bal hasadını bir daha bu tarihe bırakmadığımız için balda bu tadı göremedik ama arılar polen ve nektarı kendileri için toplamaya devam ediyorlar.

Arıcı arkadaşlara bir tavsiyem. Kasım ayına planlama yaparlarken, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği'nce iki yılda bir düzenlenen kongreye katılma konusunu bir düşünmeniz... İki yıl önce katıldığım kongre, oldukça yararlı oldu. Bu yılki kongre de Kasım ayı başında Fethiye Ölüdeniz taraflarında yapılacak....

Hiç yorum yok :