13.11.12

Yalancı Ana'ya Alternatif Çözüm


Arıcı Metin'in değerli izleyicileri, Muğla Arıcılık kongresi geride kaldı. Kongre, "arıcı sosyetesini görme" olarak tanımlayanların aksine çok yararlı oldu. Aslında, kongreden yeterince yararlanamayan arıcı arkadaşlarımız da oldu... Onlar için Marmaris'in havasını almak, ya da arıcı sosyetesini görmek yeterli sayılabilir..
Neyse biz işimize bakalım. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanan bir kişi olarak; Azeri arıcı kardeşlerimizden öğrendiğimiz bir bilgiyi, burada, sizlerle paylaşmak istiyoruz. 
YALANCI ANA ÇÖZÜMÜ
Biliyorsunuz; biz yalancı ana sorunu ile karşılaştığımızda, yalancı analı kovanı, arılıktan 300-500 metre öteye çırpıp, kovanın yerine petekli temiz bir kovan koyar bekleriz, kovana dönen arılara ana veririz... Bu uygulamadan tam randıman alamasak da yaptığımız uygulama budur.
Azerbaycan'dan kongreye katılan Azeri arıcı arkadaşlarımızın önerisi başka oldu. Adım adım anlatmaya çalışalım:
1/ Yalancı ana çıkan kovanın çıtalarını çırparak kovandan al.
2/ Arılar 5 gün süreyle kovanda çıtasız beklesin.
3/ Diğer kovanlardan bir adet yavrulu, bir adet kapalı gözlü, bir adet ballı polenli çıta al ve yalancı analı kovana çıtaları yerleştir.
4/ Kovana yeni bir ana ver..
Ya da; arılığında çok zayıf bir kovanın varsa, yeni ana vermek yerine bu arınla 5 gün peteksiz bıraktığın yalancı analı arıyı, araya gazete kağıdı koyarak, birleştirebilirsin...
Gelecek yıl (2013 sezonunda) yalancı ana sorunu yaşarsak; bu uygulamayı yapıp sonucunu da sizlerle paylaşacağız... Tekrar görüşmek dileğiyle, hoşça kalın, sağlıcakla kalın...

Hiç yorum yok :