14.10.12

Arılar Kışa Hazırlandı


Bahçeyi kışa hazırlama çalışmaları devam ederken; bu hafta sonunda, arıları kışa hazırladık.
Önce bir parti varroa ilacı yapıldıktan sonra arılara özel hazırlanmış polenli keklerden verdik.
Ancak bu ilaçlama yapılmadan önce propolis kapanları toplandı; arıların az bastığı kenar petekler alındı; yerlerine arıları sıkıştırmak ve soğuktan korumak amacıyla foamboard plakalar yerleştirildi.
Arıları kışa hazırlarken başka bir uygulama daha yaptık. Geçtiğimiz yıl yeni sistem polen kapanlı kovanlarda 4 çıtalı arının bile kışı rahatça geçirdiğini gördüğümüz için bu yıl klasik kovanlarda olan arıları da polen kapanlı kovanlara aktardık.
Üst resimde gördüğünüz mavi kovan: Adana tipi kovan. Yeni polen kapanlı tabanlara uyup uymayacağını denemek için bir tane yaptım. Kovanın boyu montaj sırasında idare ediyor ama eni dar geldiği için alt kenarına bir çıta yapıştırıp uyguladım. Ancak eldeki çıtalar mavi kovana büyük geldiği için onu da çıkardım. Şimdi ondaki tabanlığı başka bir kovana uygulayacağım. Yani adana tipi kovanlar, oğul verme zamanı yedek kovan olarak elde kalacak.. Klasik tahta kovanların uçuş tahtalarını değiştirerek turbo polenlik takılacak hale getiriyorum. Yani onlardan da randımanlı bir biçimde polen toplama şansım olacak inşallah...
Şimdilik hoşça kalın, sağlıcakla kalın...

Hiç yorum yok :