17.6.11

Arılardan Haber

Arıcı Metin'in değerli izleyicileri, son zamanlarda arılardan fazla söz etmez olduk. Zannetmeyin ki arıcılığı boşladık.

Aslında bu kış, 8 arı kaybettik. Geçtiğimiz sonbaharda, sarıca arıların çokluğu bizi endişelendirmeye başlamıştı ama mücadelemiz yeterli olmadı ve 8 kovanı sarıca arılara kaptırdık.

Bu olay, moralimizi biraz bozdu ama "Hayır da Allah'tan, şer de Allah'tan" diyerek sabredenlerden olduk.

Bu yıl,mevsimin gelişimi arıları coşturdu. Bir yanda serin ve yağışlı hava, öte yandan durmadan açan çiçekler arıların keyfini yerine getirdi.

Sezonun gelişimi, oğula gitmeyecek arıları bile oğula yönlendirdi. Hatta Gölbaşılı arıcıların piri, İhsan hoca bu bahar anasını değiştirdiği arıların bile oğula heveslendiğini, kendisinin de oğula yönelen bu arıları hemen böldüğünü anlattı.

Biz de oğula heveslenen arıları böldük. Ancak yağışlar yüzünden bazı oğulları kaçırdığımız da oldu. Hava yağışlı diye bahçeye gitmediğimiz günlerde bir iki oğulu bu şekilde kaçırdık.

Ancak oğula gitmeyen arılardan bazılarına ikinci katı da verdik. Şu anda ana akım sezonunu yaşadığımıza göre birer kat vurmuş olduğumuz arılardan bazılarına ikinci kat ya da yarım ballık ilave etmeyi umut edeceğiz.

Bu yıl bir de yaptığımız bir uygulamadan söz etmek istiyoruz. Bazı arıcı arkadaşların anlattığı "İki analı sistem"
İki analı sistemi bu yıl biz de ilk kez uygulamak istedik.

Aslında iki oğulu birleştirmek düşüncesiyle işe başladık ancak arıların birleşmeye pek hevesli olmayışı, bizi de iki analı sisteme yönlendirdi.
Yanda görmüş olduğunuz 36 numaralı kovanda, kuluçkalığın üzerinde bir ana ızgarası, üzerinde de yarım ballık var. Üst kattaki ballığın altına da özel bir tasarımla uçuş tahtası ekledik. Böylece iki kovan, iki ana iki ayrı uçuş deliğini kullanıyor. Bu arada ana ızğarasından bölümler arası geçişler de görülüyor.

Sezon bitiminde duruma göre ya iki kovanı birleştireceğiz ya da üst kovandaki koloniyi ayrı bir kovana alarak taşıyacağız.
Uygulamanın sonuçları hakkında sizleri de bilgilendireceğiz. Şimdilik hoşça kalın sevgiyle kalın.


Hiç yorum yok :