18.1.10

KREM BAL YAPALIM

Arıcı Metin'in değerli izleyicileri, size balın kristalize olmasından (halk arasında balın şekerlenmesi deyişinden) söz etmek istiyoruz..
-"Aldığım bal sahteymiş! Şekerlendi!" sözleri size yabancı gelmeyecektir. Bir çoğunuz defalarca duymuşsunuzdur.
Arıcıların en büyük sıkıntısının da bu olduğu düşüncesindeyiz.
Yaptığı işin içine hile katmayan arıcının en büyük zorluğu "şekerlenmiş bal" deyişiyle yıkanmış beyinlerdeki şartlanmayı ortadan kaldırabilmektir...
Balın şekerlenmesi, balın bozulması değil, tamamen doğal bir olaydır. Elde edildiği bitkisel kaynağa göre; bal, değişen sürelerde kristalize olur.
Ayçiçeği, yonca, kavun, karahindiba, pamuk balları çok çabuk şekerlenirken akasya, hardal, orman gülü ve salgı balları geç şekerlenir.
Adaçayı balı yıllarca şekerlenmeden kalabilir.
Market raflarındaki balların aylarca hatta yıllarca kristalleşmeden durduğunu soranlar çıkacaktır. Onlara cevabımız; balın sahte olması (yani glikoz kullanılarak yapılması) ya da ısıl işlemden geçirilmiş olmasıdır.
Sahte ballar için bir diyeceğimiz yok!

Isıl işlem için bir kaç şey söylenebilir. Evinizde kristalize olan (şekerlenen) balı kavanozuyla birlikte sıcak suya oturtun. Bir süre sonra bal ilk günkü görünümüne dönüşecektir.
Ancak burada ısıtma suyunun sıcaklığı çok önemlidir.
Balın, 38-40 dereceyi geçen sıcaklıklarda tutulması, içindeki bir takım enzimlerin yok olmasına ve balın besin değerinin düşmesine neden olur.
Bu nedenle en iyi yol balın bu haliyle tüketilmesidir. Kristalize olmuş balı, süte ve yoğurda karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Hatta; İstanbul'da ballı yoğurt satışlarının hızla arttığına dair haberleri de hatırlayabilirsiniz. Haberlerde; İstanbul'da süzme yoğurduna katılarak yapılan ballı yoğurdun büyük beğeni topladığı bildiriliyor.
Bal, tahin ile karıştırılarak çok özel bir lezzet elde edilebilir. Ballı tahin kesinlikle lezzet olarak pekmezden daha iyi bir sonuç verir.

Bu arada biz de size "KREM BAL" yapılmasına ilişkin bilgi vermek istiyoruz..

Batı ülkelerinde kristalize olmuş hatta özel yöntemlerle kristalleştirilip krem haline getirilmiş ballar zevkle tüketilirken biz de sizin aynı yöntemle krem bal yapabileceğinizi anlatmak istiyoruz:
1/ Bir kavanoz kristalize olmuş balı derince bir kabın içine boşaltın.
2/ Bir el blenderi ile balı hızlı devirde çırpmaya başlayın.
3/ Bir kaç dakika sonra balın renginin değişmeye başladığını göreceksiniz.
4/ Yaklaşık 6-7 dakika sonra krem balınız hazırdır. Tekrar kavanozunuza doldurun ve afiyetle tüketin.

1 yorum :

İlhami Uyar dedi ki...

Saygıdeğer Metin bey,güzel bir yöntemi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim,bilmekte ve öğrenmekte fayda var.İnsanlar tv lerden izleyerek ,okuyarak bu şekildeki balın sahte olmadığını öğrendiler,daha önceleri peşin hükümlü olan insanlar şimdilerde daha bilinçliler.Sevgi ve saygılarımı iletiyor,başarılar diliyorum.