30.12.09

Polen ve Propolisi tanıyalım tanıtalım

Arıcı Metin'in değerli izleyicileri... Kış sezonu geldi. Biz arıcıların fazla yapacak işi yok. Çiftçi olarak da düşünseniz kışın fazla iş çıkmaz... Biz de fırsattan istifade sağlık problemlerine el atalım dedik ve sol elimizin orta parmağında oluşan bir kisti aldırmaya karar verdik... Kist alındı, pansuman yapıldı, 15 gün kadar suya sabuna dokunma dendi.. Suya sabuna dokunmuyoruz ama yazmak da yasaklanmadı.. Sargı açılıp parmaklar harekete geçinde biz de yazmaya başladık hayırlısıyla...
Yazı konusuna gelince, konu geçtiğimiz Pazar günü, Gölbaşı'na İhsan Hoca'nın arıcılık kursuna gittiğimiz zaman yapılan konuşmalar kararımızda etkili oldu...
Bazı kursiyerler propolisi sorunca; biz de arı ürünleri hakkında kısa bilgi verelim dedik... Aslında internet ortamında bol döküman var ama el altında olsun, aklımızdaki bilgileri bir kez daha hatırlayalım; bilgileri bir kez daha paylaşalım dedik. Çünkü: Vatandaş balı yiyor ama poleni yeterince tüketiyor mu? Propolisin ne olduğu ve ne işe yaradığı konusunda yeterli bilgisi var mı? Biz de internet ortamından derlediğimiz bu bilgileri sizlerle paylaşalım dedik.
POLENİN FAYDALARI:
Polende tam 22 çeşit aminoasit, 27 çeşit madensel tuz, doğal hormon, enzim, coenzim, pigment, karbonhidrat ve ferment vardır. Polende bulunan başlıca asitler pantothenic, linoleik, ascorbik ve araohidonik'dir. demir, bakır, kalsiyum, sodyum, magnezyum, silisyum ise varlığı polende tespit edilen elementlerden bazılarıdır. polende bulunan iz elementler alüminyum, nikel, titaniyum ve çinkodur.
Polende bulunan vitaminler a, b1, b2, b3, b4, b5, b6, b7, b8, b9, b12, c, d, e, h, p, pp'dir. Polende yüksek oranda rutin vardır (rutin kılcal damarları etkiler, aynı zamanda kalp kasının çalışmasını güçlendirir).
Chauvin ve Lenormand'ın araştırmalarıyla polenin antibiotikler içerdiği kanıtlanmıştır. Grecean ve Enciu'nin bu konuda yaptığı çalışmalar sonunda polenin staphylococcus, salmonella, ecoli ve bacillus anthracis'e karşı etkili olduğu ve bunların üremelerini engellediği tespit edilmiştir. Polende insan yaşamının ihtiyacı için her şey mevcuttur.
Bulundurduğu (oglio-elementler) madenler, aminoasitler ve en son olarak zengin çeşitli vitaminler yanında; protein, yağ, şeker, madeni gıda, hormon, büyütücü faktör, pigment; beyin ve vücutça yorgun insanların tüm ihtiyacını karşılar. Anemi (kansızlık) hastalarında, bir ay süre ile her gün bir kahve kaşığı polen yedirilen bünyelerdeki alyuvarların; milimetre küpte 500.000 arttığını göstermiştir 1 gram polendeki 8 mg b1 vitaminini şu besinler sağlar: 70 gram bira mayası, 3 kg. karaciğer, 8 tam kepekli ekmek, 20 kg. elma veya domates
1 gram polendeki 5 mg b2 vitaminini şu besinler sağlar: 50 gram bira mayası, 6 kg. portakal, 12 kg. domates, 16 kg. elma 74 adet beyaz ekmek
1 gram polendeki 27 mg b5 vitaminini şu besinler sağlar: 35 gram bira mayası, 13 kg. sığır eti, 25 kg. kabuklu buğday, 95 lt süt
ABD Wagne üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Prof.DR.N.S.Gimbal "Biz bilim adamları henüz polenin nasıl olup da hastalıkları iyi ettiğini bilmiyoruz. (1969'da polenin bileşimi henüz tam bilinemiyordu). fakat, çeşitli antibiyotik ilaçlarla tedavi edildiği halde iyi olmayan pek çok hastam, gözlerimin önünde iyi olmuşlardır. Bir çok solunum hastalıkları'ının da polenle tedavi edildiğini ve hastaların gerçekten hastalığı ve nekahat süresini süratle atlattıklarını müşahade ettik.
İnsanlık demek ki burnunun dibinde bulunan bu "harika ilacı" şimdiye kadar hiç farketmeden yaşamış."
Polen;
1-Zihinsel ve bedensel yorgunluklarının giderilmesinde,
2-Çocukların sağlıklı gelişmesi ve beslenmesinde,
3-Düşünme, araştırma ve çalışma gücünün artırılmasında,
4-Sporcuların ve yarış hayvanlarının performanslarının artırılmasında,
5-Kansızlığın giderilmesinde,
6-Karaciğer, prostat ve kanser hastalıklarında faydalıdır.
Ancak nadiren de görülse polen bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. bu durumda polenin kullanılmaması gerekir.
PROPOLİS:
Propolis arılar tarafından ağaçların tomurcuk, yaprak ve kabuklarından toplanan mum kıvamında reçineli bir maddedir. Propolis insan ve hayvan sağlığı için son derece önemlidir.
Türkiye'de arıcıların değerini yeni yeni keşfettiği propolis henüz yaygın olarak kullanılmamaktadır. Fakat bizim yeterince bilmememiz, propolisin değerini düşürmez... Ancak arıcılar tarafından polen gibi ticari olarak toplanmayan propolisin temininde biraz dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü: arıların bulunduğu bölge propolisin kalitesini yakından etkilemektedir.
Genel özellikleri
1- Kalın bağırsağın tümör hücrelerini sitokinlere etki ederek yok eder.
2- Anti alerjen
3- Mikro organizmaların asit direncine karşı etki
4- Anti bakteriyel (lokal ve sistemik)
5- Antibiyotik, antihepatik
6- Anti depresyon, melonkoli
7- Ateş düşürücü
8- Ödem atıcı
9- Antioksidan
10- Yüksek kan basıncını azaltır
11- Kandaki yüksek kolestrolü düşürür.
12- Tansiyon dengeler
13- Kılcal damarların geçirdiğini azaltır.
14- Kemo ve radyoterapinin yan etkilerini azaltır.
(Kaynak:DR.Stephan Stangaciu+İnternet ortamı)

4 yorum :

Ballı Baba dedi ki...

Sayın hocam, öncelikle size geçmiş olsun. Propolis tüm Dünya'da yeni keşfedilen bir ürün ve Japon'ların tabiriyle asrın mucizesi. Yaklaşık 5 yıldır bu konuda benimde çalışmalarım var, az da olsa kaliteli ve temiz propolisleri arıcılarımızdan toplayarak ekstrak yapıyorum. Son zamanlarda propolisli pastiller, porpolisli sabunlar, diş macunları, şampuanları ve sakızlar üretilmeye başlandı. Ülemiz ve arıcılarımız için büyük değeri olan propolisi kesinlikle ziyan etmeden toplamamız gerekiyor. Saygılarımla...

Mesologgi bee dedi ki...

HAPPY NEW YEAR 2010
And best results with honey produce

TEMEL dedi ki...

Sizler olmasanız polen ve propolisi ve içeriğini kim tanıtacak. Arıcılık konusunda en büyük bilgi kaynağımız olan sizlere uzun ömürler, sağlık, mutluluklar diliyorum.

Arıcı 07 dedi ki...

Güzel ve teknik bir bloğa sahipsiniz.iyi dizayn yapılmış.Bilgilerde yerinde ve güzel.Teknik olarak sizden yardım almak isterim.