22.10.09

2009-2010 Kışı Arıcıları korkutuyor!

Arıcı Metin'in değerli izleyicileri, bugün burada bir korkumuzu sizlerle paylaşmak istiyoruz...
Korku; 2009-2010 kışının, geçtiğimiz bazı yıllar gibi, toplu arı ölümlerine neden olması!!!
Bu korkumuzun iki nedeni var....
Hepinizin çok iyi bildiği gibi bu yıl bal verimi çok düşük oldu. Yurdun büyük bölümünden gelen mesajlarda bal hasadı yapan arkadaşların umduğunu bulamadıklarını gördük. En çarpıcı örnek de 22 Eylül tarihli gazetelerde Anzer balı hasadının 150 kilogram olarak gerçekleştiği haberiydi.
Korkumuzun birinci nedeni; beklediği bal hasadını gerçekleştiremeyen bazı arıcı arkadaşlarımızın arılara yeterli şurup vermediği, verenlerin de ucuz glikoza yöneldikleri haberi idi. Aynı arkadaşların kışa girerken arılara verdikleri keklerde de bal yerine glikozdan yapılma ucuz keke kaçmaları korkumuza tuz-biber ekti.
Korkumuzun ikinci nedeni; devletimizin arıcıları tamamen unutmuş olması...
Bir yandan yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kısılan bütçe; arıcıya desteği unutturdu.
Öte yandan siyasi tartışmalar toplumun gerçek gündemini arka plana itti.
Bu gerçekler ışığında, 2009-2010 kışının biz arıcılar için bir felaketle sonuçlanmaması için dua etmekten başka çaremiz kalmıyor.
Mehmet Akif Ersoy; "Tarih tekerrürden ibarettir diyorlar. Ders alınsaydı, tekerrür eder miydi hiç?” diyor.
Tarihin tekerrür etmemesi dileğiyle, son dört-beş yıl boyunca çıkan bazı haberlerin başlıklarını hatırlatmak istiyoruz;
ARILARIMIZIN S.O.S’İ DUYULMADI
Prof. Dr. Nevin Keskin (Hacettepe Üniversitesi Mikrobiyoloji-Parazitoloji Öğretim Üyesi)Arıcılığın son 40 yılı içinde en kötü yılını 2006’da yaşadık. Nisan çok soğuktu. Doğu Anadolu’da müthiş kar yağdı. İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu soğuktan etkilendi. Çiçekler kavruldu. Bal üretimi yüzde 70 düştü. Arı kolonileri kışa az besinle girdi. Yüzde 50’si öldü.
Sorumlusu iklim kadar Tarım Bakanlığı. Bilinçsiz destek politikası, birçok kişinin kalitesiz ana arıyla balcılığa başlamasına neden oldu.
Acemi arıcı arıların fizyolojisini bozan fruktoz (mısır nişastası) yediriyor arısına. Bu arılar kötü ilkim koşullarıyla karşılaşınca telef oluyor.
3 AYDA 28 BİN KOVAN ARI ÖLDÜ
Ahmet İnci (Ziraat Yüksek Mühendisi - TEMA Vakfı Arıcılık Danışmanı)

SİİRT'TE ARI ÖLÜMLERİ
01.03.2007 (AA)Siirt Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin, Pervari ilçesine bağlı Gölgeli köyünde yaşanan arı ölümlerini araştırdığı bildirildi.
ŞEMDİNLİ'DE ARI ÖLÜMLERİ ENDİŞELENDİRDİ
03.05.2007 /(DHA)HAKKARİ’nin balıyla ünlü Şemdinli İlçesi Derecik Beldesi’nde arıların toplu halde ölmesi, arıcılarda endişeye neden oldu.
TÜRKIYE'DE OLAĞANÜSTÜ ARI ÖLÜMLERI VAR
02.06.2007 A.A.Arı ölümlerinin en çok Artvin ve Ardahan'da görülürken bu illeri Rize, Sakarya, Malatya, Afyonkarahisar ve Ankara izledi.
BAL ARISI ÖLÜMLERI IÇIN GEÇ OLMADAN ÖNLEM ÇAĞRISI 16.07.2007 Bal arısı ölümlerinin geçmiş yıllara göre çok yüksek bir oranda gerçekleşmesi, bilimadamlarını harekete geçirdi. ODTÜ Biyoloji Bölümü, TEMA Vakfı’nın desteği ile "Türkiye Arı Ölümleri Çalıştayı" gerçekleştirdi.
ARI ÖLÜMLERINDE "CCD" ŞÜPHESI
27.11.2007 Bahar aylarında bazı illerdeki arı ölümlerinin, 2006 yılının sonlarında ABD'de, daha sonra da Almanya, İspanya ve Avustralya'da da görülen, literatürdeki adı “Colony Collapse Disorder (CCD)” olan “Koloni Çökme Bozukluğu”ndan kaynaklanabileceği bildirildi.
KIRKLARELI'NDEKI ARI ÖLÜMLERI ARAŞTIRILIYOR
08.03.2008 A.A
ARILARIN ÖLÜM NEDENI KÜRESEL ISINMA
28.03.2008 A.A Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde meydana gelen toplu arı ölümlerinin küresel ısınma ve buna bağlı kuraklıktan kaynaklandığı bildirildi.
Ziraat Mühendisi Arıcılık Konu Uzmanı Bayram Ali Güleş, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2007 yılının arıcılık açısından son derece kurak geçtiğini belirterek, şunları kaydetti: “Kuraklıktan dolayı yeterli nektar bulamadıkları için arıların çalışma düzeni ve organizasyonu bozuldu. Ana arı yumurta atmayı kesti. Koloni yönetimini yeterli düzeyde yapmayan ve mevsimin kurak gittiği dönemlerde beslenmeyen arıların bir kısmı kış girmeden öldü. Arılar sonbahar döneminde beslenme yapamadığı ve kışa genç nesille giremedikleri için açlıktan öldü. Bir kısmı ise kovanın içinde ve tabanında bulunan çerçevedeki gözlerin içine kafalarını sokarak ölen arıların olması nedeniyle öldü.”
Güleş, ilkbahar döneminde meydana gelen ölümlerin ise yeni neslin gelmemesinden kaynaklandığını bildirdi.
AYDIN'DA TOPLU ARI ÖLÜMLERI
25.08.2009 A.A Aydın'ın Kuşadası ilçesine bağlı Davutlar beldesi ile Söke ilçesine bağlı Ağaçlı köyündeki kovanlarda toplu arı ölümleri meydana geldi.
ARILARIN SIR ÖLÜMÜ!
Kuşadası'nda son bir haftada 9 bin kovandaki 350 milyon arı öldü. Bir milyon TL zarar oluşurken, 15 bin kovan arı risk altında bulunuyor
SARI RENKLI BILEŞIK GÖZLÜ ARI
Bal arılarının değişen çevre şartları, çevre kirliliği, radyasyon, bazı kimyasal ilaç ve kimyasal maddeler ve genleri değiştirilmiş mısır şerbeti ile beslenmeleri sonucu genetik değişime (mutasyon) uğradıkları bildirildi. Mutasyon geçiren arıların kör olduğu ve uçamadığı bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Silici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı kovanlarda mutasyona uğramış arıların bulunduğunun gözlemlendiğini, bu tür gözlemlerin aslında bir uyarı olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Doç Dr. Sibel Silici, bal arılarında erkeklerin göz renginin siyah, mutasyona uğrayan arıların göz renginin ise sarı, pembe ve krem renkli olabildiğini belirterek şu bilgileri verdi: "Mutasyona uğrayan arılar, gözleri görmediği ve bazı organları iyi gelişmediği için bir süre sonra beslenemeyip ölürler. Kanat yapıları ve vücut yapıları farklıdır. Kördürler, uçamazlar ve iyi beslenemedikleri için ölürler. Arılarda mutasyon sık gözlemlenirse önemli bir sorun var demektir. Arıların yok olmasıyla da ilişikli olarak, bu tür problemleri, radyasyon, küresel ısınma, zararlı tarım ilaçları ve genetiği değiştirilmiş gıda ve mısır şurubu gibi besinler ile ilişiklendirebiliriz. Özellikle genetiği değiştirilmiş mısırdan yapılan şerbetlerin arıların değişime uğramasında etkili olabileceğini düşünüyorum. " (http://www.cnnturk.com/2009/yasam/diger/07/28/mutasyona.ugrayan.arilar.kor.ve.ucamiyor/536795.0/index.html )

2 yorum :

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Metin,üzücü bu ortamı takip ediyoruz umarım üniversite ve bakanlık olayın üzerine gider ve ölümler en aza indirilir.İşlerinizde başarı yaşamınızda sağlık dileklerimle,

TUYSAL dedi ki...

Arıcılıkla uğraşan herkesin arşivine alması gereken bir çalışma yapmışsınız. Böyle bir çalışmayı paylaşıma sunduğunuz için teşekkür eder,başta arıcılık faaliyetleri olmak üzere çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Saygılar, selamlar.