18.9.09

Bahçe iş bekliyor

Bal hasadını yaptık, işler bitti sanmayın! Arıların kışa hazırlanması için beslenmesi, varroa zararlısına karşı ilaçlanması lazım...
Ancak mevsim döndü, bahçe de mevsimlik işler için bizi bekliyor...
Bademler olgunlaşmaya ve dış kabukları çatlamaya başladı... İlk olgunlaşanlar, sınırdaki sert kabuklular. İçeride aşılanmış bademlerin bazıları da sert kabuklu çıktı... Onları da işaretledik... Sert kabuklu badem veren dallar dipten budanacak ve tamamen ince kabuklular kalacak. Ceviz fidanlarında birer ikişer ceviz var ancak onlarda kabuklar çatlamamış. Bademlerde kabukları çatlayanlar yağmuru yeyince sulanmış... hemen toplayıp kurutmak gerek. Aksi halde nemden küflenebilir.
Kuşburnunun rengi yeni yeni dönmeye başlamış. Onların toplanması Ekim ayına kalacak gibi.
Eylül-Ekim aylarını, fidanların çevresini çapa makinesiyle dolanıp düzenli çanakların yapılması gerek. Amaç, yağmur sularının ve karın fidan kök bölgesine birikmesini sağlamak.
Eee! Bordo bulamacı da yapılacak... Tavşanların fidanları kemirmesini önlemek için tam olarak ne yapılması gerek onu bilemiyoruz. Bilenlerden akıl bekliyoruz!
Şimdilik hoşçakalın, sevgiyle kalın...

1 yorum :

muratakın dedi ki...

Sayın metin:
Fidanları tel kafes içine alın.
Hırdavatçılarda RAPİS TELİ var toprak yüzeye beton sıva yapılırken sıvanın tutması için kullanılıyor. Baklava delikli bir kafes tel hem çok ucuz.

Uygun çapa göre kesip fidanın gövde etrafına boşluk bırakacak kadar sarın yani bol olarak, boru geçirmiş gibi dursun. sonra onu inşaat demiri bağ teliyle hem çapına uygun hemde fidana bağlayın.

iyi işler dilerim.