24.2.09

Fidan dikim mevsimi geldi


Arıcı Metin'in değerli izleyicileri.... Bu kadar zamandan sonra doğayı ve çevreyi ne kadar önemsediğimizi bildiğinizi varsayıyoruz.
"Almadan vermek" Allah'a (c.c.) mahsustur. Biz ise doğadan istediğimizi alabilmek için önce vermek zorundayız...
Allah'ın bize bahşettiği doğayı korumak da zaten asli görevlerimizdendir. Yarın kıyametin kopacağını bilsen elindeki fidanı dik diyen Hazreti Muhammed bize bu konuda en önemli örnektir.
Bu yıl yağan yağışlar da senenin iyi olacağı ümidini vermektedir. Yani bu yıl dikeceğimiz fidanların yaşama şansı, kurak geçen yıllara oranla daha fazladır.
Gelin o zaman şikayet etmek yerine fidan dikmeye gidelim. Fidan dikmek için illa bağınız- bahçeniz olması gerekmez... Gittiğiniz piknik alanlarına, eşin, dostun, komşunun bahçesine fidan dikebilirsiniz...


Fidan dikimi öyle zor bir şey de değildir. Elinizdeki küçük bir çapa size yeterli olacaktır...
Bağ-bahçe türü bir yere fidan dikmeyi düşünüyorsanız zaten yeterli malzemeye sahipsiniz demektir.
Yok açık arazilere fidan dikmeyi planlıyorsanız, fidanı aldığınız yerde basit bir çapa edinebilirsiniz...
Fidan için büyük paralar vermenize de gerek yok. Çünkü dikeceğiniz fidan ne kadar küçük olursa, toprağa uyum sağlama şansı da o kadar fazladır. Dolayısıyla ucuz olan küçük fidanın yaşama şansı daha çok olacaktır.
Şimdi fidan dikim alanına geldiğinizi farzedelim. 50 cm genişliğinde 50 cm derinliğinde bir çukur açmanız gerekir.
Toprağın üst tabakasını bir kenara, alt taraflarını da bir kenara koyun. Kazdığınız çukurun dibine üst tabakadan aldığınız toprağı koyun. Fidanın kökünü bu toprağa yerleştirin. Sonra da üzerini kalan toprakla örtün...
Fidan dikim işleminizin tamamlanması için fidana can suyu vermeyi unutmayın. Bunun için yanınızda bulunduracağınız 5 litrelik pet şişe yeterli olacaktır.

Gördüğünüz gibi fidan dikim işlemi çok basit. "Fidanı nereden bulacağım, bu işe para vermek istemem" derseniz bize TRT'de görevli bir arkadaşımın yaptığı uygulamayı anlatmak isterim..
Eriz Oktar adındaki bu arkadaşım Ankara'nın Kavaklıdere semtinde oturuyor. Ankaralılar bilir. aparatmanlar dip dibe yapışmıştır. Özellikle alt katlarda oturanlar doğru dürüst güneşi bile görmekte zorlanırlar. Ve bu arkadaşım her yıl sonbahar mevsimi geldiğinde çevresindeki ağaçlar başta olmak üzere tohum toplar. Sonra bu tohumları pet şişelerin üstünü keserek oluşturduğu saksılara yerleştirir.
Baharda patlayan tohumlardan bir fidanın çıkışını ve büyümesini izlemek ayrı bir zevktir. İşte size bedavadan fidan. Hem doğadaki türlerin korunması yolunda bir çalışma yapmış olursunuz hem de fidan dikim mevsimine fidan hazırlamış olursunuz.

Hani "Dikili bir ağacım yok" denir. İşte bu arkadaşım Eriz Oktar'ın böyle bir şey deme şansı yok. Çünkü bizim Ayaş'taki bahçenin sınırında Eriz Oktar'ın çok sayıda fidanı var ve bu yıl fidanlarının eriştiği boyu görmesini bekliyoruz.

Tabii siz okurlarımızdan da beklediklerimiz var. Yazımızın başında dediğimiz gibi fidan dikim mevsimi geldi ve sizler de uygun bulduğunuz yere fidan dikin.. Hiç bir şey bilmiyorsanız. TEMA Vakfı'nın meşe topumlarının toprakla buluşması kampanyasına katılın ve bulduğunuz tohumları toprakla buluşturun. Buluşturun ki, ülkemizin yeşillenmesi ve doğanın korunmasına katkıda bulunun.


1 yorum :

Adsız dedi ki...

'' Öğretmenim, tuvalete gidebilir miyim?''

Yukarıdaki cümle, öğrenim hayatımız boyunca sıkça sorduğumuz sorunların başında geliyor, değil mi? Yıllar sonra, Adıyaman'ın Gerger İlçesi, Kaşyazı Köyündeki Karük İlköğretim Okulu'ndaki manzarayı HaberTurk'te görünce; ' Meğer şanslı azınlıktanmışız ' dedim kendi kendime.

Evet, yanlış duymadınız. Ben ve bu yazıyı okuyan sen, şanslı azınlıktanız. Anadolu'da bir çok okulun türlü fiziki sorunlarını, öğretmen eksikliğini duyardıkta, insanın en temel ihtiyaçlarından birisi olan tuvalet ihtiyacını gidermenin başlı başına bir sorun olduğunu aklımıza getirmezdik. Onca yetersizliklere rağmen Karük İlköğretim Okulu'ndaki bu çağdışı manzarayı eğitim neferimiz Ahmet Elmacı sayesinde öğrendik.

HaberTurk'te yayınlanan ' Tuvaletsiz Okul ' haberi bizi harekete geçirdi. Hem gelecek nesillere kalıcı bir temizlik alışkanlığı kazandırmak hem de okullarımızın olmazsa olmaz bu fiziki zorunluluğunu hayata geçirmek adına; www.okulumuzatuvalet.org sitesi altında '' Okulumuza Tuvalet '' adlı projeyi hazırladık.

Karük İlköğretim Okulu'ndaki bu geri kalmış manzara ne ilk ne de son...Fakat bu olumsuz manzarayı düzeltmek bizlerin elinde. Karük İlköğretim Okulu'nda olduğu gibi Anadolu'nun birçok köyünde çocuklar sizlerin desteklerini bekliyor... '' Okulumuza Tuvalet '' projesi ile sizde bu harekete ortak olun...

www.okulumuzatuvalet.org
destek@okulumuzatuvalet.org