30.12.08

SU!

SU!
Uzun bir aradan sonra su konusuna yeniden döndük. “Susuzluk kader mi?” başlıklı yazıda; “Erkene alınmazsa önümüzdeki yıl yerel yönetim seçimleri yapılacak… Belediye başkan adaylarını dinlerken su tasarrufu konusuna en fazla önem verecek adayı seçme konusunda titiz olalım! Su kayıp ve kaçak oranına ilişkin istatistik rakamları ne demek istediğimi açıkça ortaya koyacaktır” demiştik. Ancak sizin de gördüğünüz gibi, adaylar birbirleri hakkında 80 türlü iddiada bulunuyorlar ama su ve alt yapı konusuna ciddi anlamda değinen yok…
Siyasilerden umut yok ama biz yine de bu konuyla ilgili umut verici gelişmelerden söz etmek isteriz…
Önce internette gördüğümüz bir haberi sizlerle paylaşalım….
“Rüzgar estikçe pompalanan su bir gölette toplanacak. Böylece rüzgarın esmediği zamanlarda sulama bu göletten yapılabilecek. Bu sayede geniş arazilerin sulanmasında da yelkapan kullanılabilecek. Yelkapanın elektrikli pompaya oranla 10 ton CO2 salımını azaltacağı ve elektrik enerjisinden yılda 7 bin liralık bir tasarruf sağlayacağı tahmin ediliyor. Yelkapan patentli yeni bir teknoloji...
Bu ilk uygulamanın ardından, yelkapan, Osmaniye Kırmıtlı Belediyesi’nce beş yüz nüfuslu bir mahallenin içme suyu temininde kullanılacak. Kaynak: GEF yayınları”
Solar enerji sistemleri ile güneş enerjisinden elektrik üretme ve fazla elektriği TEK’e satma yolunu açacak yasal düzenlemelerin düşünüldüğü ortamda; yel kapan projesinin de akılcı ve karlı bir yatırım olacağı görülür.
Susuzluk konusunda Türkiye’den daha büyük sıkıntı çeken Kıbrıs’tan bir haberle, daha doğrusu bir yazarın yazısından alıntıyla devam edelim:
“Elektrik, Yağmur Suyu, Futbol İsmail BOZKURT
29 Aralık 2008, Pazartesi
İki yıl önce, Kitap Fuarı dolayısıyle bulunduğum Hamburg’ta bir Alman aile ile tanıştım. Girne taraflarında evi olduğu için ülkemize sık sık geliyormuş.
İlginç, işlevsel, güzel bir ev yaratmış Alman dostum!
En önemlisi yağmur sularını depolayan bir düzenek kurmuş.
Ev hafif meyilli, 10 – 12 evlik bir mahallede! Alman dostum tek tek konuşmuş komşuları ile! “Gelin birlikte yağmur sularını depolayacak ortak bir sistem kuralım” demiş.
Komşular o yoldan gelmemişler. Bunun üzerine tek başına 40 tonluk bir yeraltı deposu yapmış. Evinin önünde yaptığı bir kanalla, yağmur sularını (elbette yağdığı zaman) su deposuna yöneltmiş. Evinin çatısını da, her damla yağmur suyunu depoya boşaltacak şekilde düzenlemiş.
“Bir dönüme yakın arazim ve ağaçlarım var. Susuzluk çekmem” diye açıkladı Alman dostum.
Son günlerin bereketli yağmurları boşa akıp giderken Alman dostumu anımsadım.
Suyun gittikçe sorun olduğu, gelecekte “petrol savaşları” benzeri “su savaşlarının” çıkacağı varsayılan bir dünyada, yabana atılmayacak bir öneri!
Onu bırakın bir yana, susuzluktan grak grak ettiğimiz bu ülkede yağmur sularının duyarsızca akıp gitmesini seyretmemez akıl karı mı?
Devlet’in, betonlaşan ülkede en azından çatıya geçme ve yağmur suyunu depolayacak sistem kurma zorunluluğu getirmesi (belirli yükseklikteki binalara sığınak yapma, olan yerlerde kanalizasyona uygun tesisat zorunluluğu gibi mesela) çok mu zor?
Üstelik Alman dostum gibi, bu işi kendiliğinden uygulayan yurttaşlar da var.Dün sohbet ettiğim bir arkadaşa bu düşüncelerimi anlattım. “İlginç” dedi.
“Geçen gün yağmur yağarken bir arkadaşı aradım. Yağmur suyunu topladığını söyledi. Meğerse 10 -15 tonluk bir depo almış. Yağmur suyundan hem o depoyu, hem evdeki bidonları doldurmuş”.
Bu yazdıklarım bazımıza deli saçması gibi gelebilir. Olsun! Bugün harcıalem olan çok şey, ilk sözkonusu olduğunda da deli saçması olarak görülmüştü.”

4 yorum :

muratakın dedi ki...

Sayın Metin Çetin:
Son yazılarınız daha çok bitkiler ve yetişmesi için gereken su olması dikkatimi çekti.
benimde arıcılık dışında en çok kafamı yorduduğum konulardır.
yeni yazılarınızı görmek dileğiyle.
Saygılar.

mahmudiyearicilik dedi ki...

yeni yılınız kutlu olsun

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

METİN BEY ÇOK GÜZEL VE UYARICI BİR YAZI YAZMIŞ BİZLERLE PAYLAŞMISSINIZ BENDE BU KONUDA BAZI ÇALIŞMALAR YAPIYORUM 50MT SONDAJ VURDUM SU 12MTDE KUYUDA KALDI ŞİMDİ BU SİZİN ANLATTIGINIZ DÜZENEGİ ARAŞTIRIP İNŞALLAH KURACAGIM SİZEDE DUVA EDECEGİM KOLAYGELSİN FAYDALI YAYINLARA DEVAM İZLİYORUZ

Demirsoy dedi ki...

Duyarlı insanları her zaman takdir etmişimdir. Saygılar