16.2.08

Çevremizi koruyalım

Arıcılık, doğal kaynakları tüketmeden ve mevcut üretim artışına katkıda bulunarak yapılabilen bir iştir. Arıcılığı ister ticari olarak yapın, ister hobi düzeyinde kalın; her halûkarda doğanın korunmasına, bitkisel üretimde artışa katkıda bulunursunuz.

TEMA Vakfı, Arıcılık çalışmaları üzerine hazırladığı kitapçıkta, 3 dekarlık ay çiçeği tarlası için bir arı kolonisi gerektiğini, bu bir koloninin üç dekar alandan 20-30 kg arasında bal toplayabildiğini ama bu bir koloninin ay çiçeği tarlasında sağladığı ürün artışının, ürettiği balın değerinin en az 10 katı olduğu’na dikkat çekiliyor.
Yine aynı kitapçığa göre Yeni dünya meyvesinde arılarla döllenmeyen ağaçların çiçek tutma oranı yüzde 4 iken arılarla döllenme halinde meyve tutma oranının yüzde 83’e çıktığı; Elma bahçesinde de bu oranların yüzde 5’ten yüzde 22’ye çıktığına dikkat çekiliyor.
Bu kadar açık verilere rağmen, Türkiye’de kovan sayısı artarken bal üretimi ve bal verimliliği aynı oranda artmıyor…
Peki niçin?
Evet kovanlar artıyor ama orman alanları aksine azalıyor. Her yıl Kıbrıs’ın yüzölçümü kadar toprak denize akıyor. Sulak alanlar kuruyor. Üst üste gelen kuraklık da buna eklenince alarm zilleri çalmaya başlıyor…
Bulunduğumuz yerden çevremize bakalım; uçsuz bucaksız boş tepeler, yamaçlar…

Bu bizi mutlu ediyor mu?
Etmiyor….
O zaman şikayet yerine bir şeyler yapalım!..
Hep başkalarından beklemeyelim!… Biz ne yapabiliriz diye düşünelim!
Pikniğe giden sıradan vatandaşlar olarak piknik alanında çöplerimizi bırakıp döneceğimize çöplerimizi toplayıp arabamızın bagajına yerleştirelim ve bagajda sakladığımız tohumları toprakla buluşturalım..
Arıcı arkadaşlarımız mevsiminde topladıkları tohumları, özellikle akasya gibi bal verimi yüksek ağaçların tohumlarını, mevsimi gelince, gezdikleri yerlerde toprakla buluştursun…Belediyelerimiz, binalara kat çıkma derdiyle uğraşmak yanında, toprak ve su kaynaklarını koruyup ağaçlandırma faaliyetlerine de önem versinler.
Unutulmasın ki, belediyeler asfalt, kaldırım veya yapılaşma alanında çok şey yapabilir ama uğraşıp didinip bir kilo toprak imal edemezler.
Unutmayın, çevremizdekiler ağlarken biz gülemeyiz! Hep beraber gülebilmek için başkalarından beklemek yerine biz üzerimize düşeni yapalım.



Hiç yorum yok :