6.2.08

Balmumu Eritme Kabı


Arıcılıkta, bal dışında elde edilen yan ürünler de vardır. Bunların en önemlilerinden ya da en çok kullanılanlarının başta geleni Balmumudur.



Şubat ayında arıcılar hummalı bir hazırlık içindedir. Bir yandan kovanlar kontrol edilirken, bir yandan da malzemeler hazırlanır. Eski arıcılar kış sezonunda toparladığı balmumunu eritip kullanıma hazırlarlar... Tatlı bir hazırlıktır.... Arıcılar bilgi paylaşımını da severler ve kışı bunun için iyi bir fırsat olarak değerlendirirler.

"Beyaz Kovan" arıcılık sitesinde de çok faydalı bilgiler yer alıyor. Bunlardan birisi de Balmumu eritme kabı oldu... Ayna yardımıyla iyi bir ısı yoğunlaşması sağlanıyor. Ancak ben başka bir yol izleyerek bir balmumu eritme kabı yaptım ve bunu da tüm arıcı arkadaşlarla paylaşmak istedim.

TRT'de görevli teknisyen arkadaşlardan Orhan Üzüm, hurdaya çıkmış eski buzdolabından kuluçka makinesi yapmıştı. Buzdolabının yalıtımı ona bu imkanı sağlamıştı. Ben de Buzdolabını Balmumu eritme kabı yapmakta kullandım. Çünkü buzdolabının yalıtımı ısıyı çok iyi muhafaza ediyordu bu da benim işime yaradı. Sonbaharda eski buzdolabını ele geçirince projeyi uygulamaya koydum. Önce buzdolabının kapağının üzerindeki fazlalıkları temizledim (şişe rafı, yumurtalık vb) Ardından rafları ve sebzeliği söktüm. Sonra buzdolabının içine oturacak biçimde paslanmaz galvanize malzemeden bir kasa hazırladım ve buzdolabının içine monte ettim. Üzerine de (çıta yardımıyla)yine paslanmaz, aliminyum sinek telinden bir tezgah monte ettim... İki büyük bir küçük çıtayı alıyor. Kasanın bir tarafına yaptığım oluğun altına de bir plastik kova yerleştirdim.....

Isı yalıtımını sağlamak amacıyla Buzdolabı kapağının kapandığı bölüme silikon pencere contası yapıştırdım. Üzerine de bir cam kestirdim. (Buzdolabı kapağını bağlantı vidalarından söküp çıkarabilirsiniz... Kışın kullanmadığınız zamanlarda kapağı yerine monte ettiğiniz zaman buzdolabınız sağlam bir kasa gibi kalıyor.

Şimdi bu balmumu eritme kabında, güneşli bir günde üç petekli çıta eritilebiliyor. Arıcı arkadaşların bilgisine. 2008 yılı hepimize hayırlı olsun.

1 yorum :

Amatör dedi ki...

Sayın metin bey selamlar bizim buralarda havalar ısınmaya başladı.
Ben amatör olarak arıcılık yapmaktayım arıcılıgı öğrenmeye çalışıyorum daha ögrenecek çok bilgiler olduguna inanıyorum.
İnternetten araştırıyorum sizin mum eritme tekniginizi gördüm çok güzel iyide olmuş.
Ellerinize saglık iyikide internet var bilgi alışverişi çok güzel böyle bilgileri paylaştıgınız için teşekkür ederim.
Ürününüz bol olsun ennenizin ellerinden öperim.