30.12.17

Hatırlatma
Arıcı Metin'in değerli izleyicileri. Benim arıcılık serüvenim 2002'de başladı. O yıldan beri, arıcılıkla ilgili her gün yeni bir şey öğreniyorum. Öğrendiğim bilgileri de cevremle paylaşmaya çalışıyorum. Baldaki kristalizasyon süreci de bu paylaştığım bilgilerden birisidir. Çiçek balı, belirli bir süre zarfında kristalize olur. Arının bal topladığı çiçeklerin cinsi ve saklama koşulları kristalizasyonun iki temel nedenidir. Örneğin ayçiçeği balı bir kaç hafta içinde kristalize olur. Diğer çiçek balları da 2 ayla, iki yıl arasında değişen sürelerde kristalize olurlar. Pastörize edilmiş, filtrasyondan geçirilmiş market balları, ile çam balı (çünkü: o salgı balıdır, çiçek balı değil) kristalize olmazlar.
Bunu hatırlatma nedenim; benden daha önce bal alan arkadaşlar bilirler. Benden gelen bal kristalizasyon aşamasına gelmeden sizlere ulaşırdı. Kimi arkadaşlar bal kristalize olmadan balını bitirir, kimi arkadaşlar da, beni arayarak "Metin bey, sizden almış olduğum bal kristalize oldu. Ne yapmamı önerirsiniz?" diye sorarlardı.
Bu sene, balımın bir kısmının dağıtımını yapamadan ABD'ne kızımın yanına gittim. Kalan balın saklanma ortamı nedeniyle (Güneş görmeyen serin bir ortam) balda kristalizasyon süreci başladı. Baldaki kristalizasyon süreci, tamamen doğal ve olması istenen bir süreçtir. Balı o şekilde veya sıcak su dolu bir kabın içinde kısa bir süre tutarak tüketebilirsiniz. Ancak alışkanlıklar nedeniyle balı bu şekilde tüketmek istemeyene de saygı duyarım.
Bana bal siparişi veren arkadaşlara bu nedenle hatırlatmak istedim. Kristalize olmaya başlamış bir balı ben istemiyorum diyen arkadaşlar bal siparişlerini iptal edebilirler. Dağıtıma 2-3 Ocak tarihinde başlayacağım inşaallah.



Hiç yorum yok :