17.10.19

Kış günleri yaklaştıkça, ballı karışımlara olan ilgi artıyor ve sorular başlıyor. Uzun zamandır yapmayı unuttuğumuz, daha doğrusu balımızın yetişmemesi nedeniyle yapamadığımız bir karışım da bal- çörek otu karışımı idi.
Balın da çörek otu’nun da yararları herkes tarafından bilinmesine rağmen kısaca özetlemek gerekirse şöyle anlatılabilir.
Çörek Otu: (Latince adı; Nigella sativa); 2000 seneden daha uzun bir zamandır Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır.
Nigella Sativa, Ortadoğu ülkelerinde “Kutsanmış Tohum” olarak bilinir. Binlerce yıldır Ortadoğu, Asya ve Afrika’da kullanıldığı gibi günümüzde Amerika ve Avrupa’da da kullanılmaktadır.
Doğu ülkelerde yaygın bir şekilde yemeklerde lezzet verici bir baharat olarak kullanılırdı. Mısırlılar çörek otunu ekmeklerinde kullanırlardı. Hindistan’da, aynı zamanda haşaratları uzak tutmak için, çamaşırlarının ar asına çörek otu koyarlardı. Hintliler, çörek otunu, karın gazı giderici, hazımsızlık ve bağırsak hastalıkları tedavisinde kullanırlar.
Çörek Otu İçeriği
Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalarla çörek otunun içinde 115’ten fazla etkili madde olduğu belirlenmiştir. Bu maddeler şöyle gruplandırılabilir:
1. % 21 Protein
2. % 35 Şeker türevleri
3. % 35-38 Yağ
4. % 6-9 Madensel tuzlar ve diğer maddeler
Vitaminler; beta-karotin (provitamin A), biotin (vitamin H), folasidi, B1, B2, B6, ve C.
Minerallerden; magnezyum, selenyum ve çinko içerir. İçeriğindeki en önemli bileşimler ise thymol türevleridir. Bu aktif maddeler bağışıklık sistemi üzerindeki yardımcı T-hücrelerin sayısında ve aktivesinde belli bir oranda artış sağlamaya yardımcı olur.
İçeriğindeki aktif maddeler, nigellon, thymoquinon ve uçmayan yağlardır. Diğer maddeler ise, linoelik asit(Omega-6, Omega-3), oleic asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, vitamin A, vitamin B, vitamin B2, niasin ve vitamin C’dir.
Tohumlarının bileşiminde başlıca, uçucu yağ ve sabit yağ (%1.3 ‘ünde uçucu yağ ve %35’inde sabit yağ) bulunur. Donuk, ayrışık bir glucoside melanthin vardır. İçerisinde seyreltilmiş hidroklorik asit, Melanthigenin ve şeker vardır. Çörek otuna Nigelline adını veren Rochebrune; içerisinde güçlü bir paralysing alkaloid ve toxicol africaine bulmuştur. Çörek otunun en önemli bileşiği ise Thymoquinone'dur.
Sadece thymoquinone bile çoğu hastalıklar için şifadır. Artrite, astıma, bakterilere karşı, bronşit, alerji, antioksidan, romatizma, kanser, safra yolları tıkanıklığı, siklooksijenaz enzimi inhibitörü, lipooksijenaz enzimi inhibitörü, ürik asidi azaltıcı etkisi ve kan şekerini düşürücüdür. Ayrıca anti-oksidan, anti-inflamatuvar, anti-tümör, immunomodulatuar etkili ve apoptozis artırıcıdır.
Çörek otundaki Beta sitosterol 3218 ppm'dir. İştahsızlığa karşı kullanılabildiği gibi, anti kanser, anti bakteriyel, anti viral, antipiretik (ateş düşürücü), anti inflamatuvar (yangı önleyici) özellikler de gösterir. Östrojeniktir ve fazla alındığında sperm öldürücü özellik gösterir. Omega 3 ve 6'dan zengin olan çörek otundan her gün yemekte yarar vardır. Çörekotu bağışıklık sistemini güçlendirir. Sık sık enfeksiyon geçirenler için yardımcı bir üründür.
Doymamış yağ asitlerinin faydaları
Doymamış yağ asitleri, metabolizmaya yardım eder. Hücrelerin büyümesi, gelişmesi ve yenilenmesinde yine buna ihtiyaç vardır.
Vücudumuz doğası gereği, doymamış yağ asitlerini üretemediğinden bu yağ asitlerini dışarıdan karşılamak zorundadır.
• Hormonların yapımına katkıda bulunduklarından, sağlıklı bir savunma-hormon ve sinir sisteminin oluşumunu sağlar.
• Savunma ablukasının kaldırılmasında yardımcı olur.
• Savunma hücrelerinin gereğinden fazla çalışmasını engeller.
• Hücrelerin dağılımı, yenilenmesi ve hücre duvarlarının sağlam olmasına katkıda bulunur.
• Kandaki kolesterolü normale döndürür.
• Kan damarlarının gerginleşmesini ve dolaşım hızını tanzim ederek tıkanmayı önler.
• Tansiyonu düşürüp damar sertleşmesi ve kalp enfarktüsü riskini azaltır.
• Yaraların çabuk iyileşmesine, derinin pürüzsüz olmasına yardım eder.
Çörek otu ve Bal Neye Yarar? Çörek Otu ve Bal Karışımı
Çörek otu ve bal karışımının vücuda kuvvet verici, iştah açıcı, idrar söktürücü ve süt arttırıcı etkileri vardır.
Çörek otu ve bal karışımı mide yanmalarını giderir.
Çörek otu ve bal karışımı alerjik durumlarda faydalıdır.
Gözleri güneşe ve güçlü ışınlara karşı koruyarak katarakt oluşumunu engeller.
Akciğer ve karaciğeri rahatlatmada etkilidir.
Ağrılarda, sancılarda, soğuk algınlıklarında, kronik bronşit ve üst solunum yolları, nefes darlığı, astım ve öksürüğe faydalıdır.
Zekâ geriliği ve sarada faydalıdır.
Kanın temizlenmesinde ve işeme zorluğunun giderilmesinde faydalıdır.
Kullanımı:
Bal ve Çörekotu karışımı günde 3 kez, aç karnına, 1 tatlı kaşığı yenir.
Hazırlanışı:
Çörek otu- bal karışımını, evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bunun için, elinizde doğal bal ile çekilmemiş çörek otu bulunması yeterlidir. Karışım için ölçü; bir kilo bal için 200 gram çörek otudur. Yani yarım kiloluk bir bal için 100 gram çörek otu yeterli olacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, çekilmiş çörek otu almayacak, kendiniz çekeceksiniz. En ideal yol, çörek otunu elektrikli kahve değirmeninde çekmektir. Havanda da dövebilirsiniz ama ezileceği için aromasını biraz kaybedecektir.
Çörek otunu elektrikli kahve değirmeninde güzelce çektikten sonra balla güzelce karıştırıp, üzerine bir tülbent örtüp balkona, güneşi görebilecek bir ortama koyacaksınız. 3 gün 3 gece kalacak çörek otunu arada bir iki kez daha karıştırırsınız. Sürenin sonunda karışımı bir kavanoza alarak tüketirsiniz. Ancak çörek otu yüzüne çıkacağı için tüketmeden önce karıştırarak tüketirseniz daha yararlı olur.

Çörek otu bir ilâç değildir.
- Rahatsızlığınızı öncelikle bir doktor ile paylaşın ve tavsiyelerini kesinlikle yerine getirin. Çörek otu kullandığınızı veya kullanacağınızı belirtin. Çörek otu kullanırken belirli aralıklarla tahlil yaptırın ve bu tahlilleri bir sağlık uzmanından yorumlamasını isteyin.
- Çörek otunun aşırı kullanımı bağırsaktaki faydalı bakterilerin ölümüne yol açar. Bunun neticesinde ise ishale sebebiyet verebilir, bu yüzden lütfen fazla fazla kullanmayın.
- Çörek otunun, tansiyon düşürücü veya idrar söktürücü ilaçlar ile birlikte kullanılması, çörek otunun mevcut tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü etkisini güçlendirir. Antibiyotik ilaçlar (streptomycin and gentamicin) ile birlikte kullanılması ise anti bakteriyel etkiyi arttırdığı bildirilmiştir.
- Bir teoriye göre, çörek otunun kemoterapi ilaçları ve radyoterapi tedavisi ile birlikte kullanılması, çörek otunun anti oksidan etkisi nedeniyle bu tedavi yöntemlerinin etkisini azaltabilir. Bu ise çörek otunun ilaç yarılanma sürelerinde kısalmaya neden olabilmesi demektir.
- Çörek otu kullanırken herhangi tedavi görülüyorsa tedavi etkilenmez, çörek otu kullanımına devam edilir. Sadece kanser tedavisinde bazı hallerde (ışın tedavisi) çörek otu kullanımına ara verilmesi istenebilir.
- Çörek otu omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini yeterli miktar ve oranda ihtiva ettiğinden kullanım sırasında takviye olarak belirtilen bu yağ asitleri alınmamalıdır.
- Çörek otu kan şekerini düşürdüğü için kan şekeri düşük olanlar gerekli tedbiri almalıdır.
- Çörek otunun uzun süre yüksek dozda kullanımı böbrek ve karaciğerde yorgunluk başta olmak üzere vücudunuza zarar verebilir.
- Çörek otunun böbreklerde ve safra kesesinde taş düşürücü etkisi mevcuttur. Vücudunuzda olabilecek sessiz taş olarak da nitelendirilen bu taşlar, düzenli olarak çörek otu kullanımı sonucunda hareketlenebilir, parçalanabilir, eriyebilir veya düşmeye başlayabilir. Bu nedenlerden dolayı bazen hafif bazen de çok çok şiddetli ağrılara neden olabilir. Böyle bir durumda hemen bir sağlık kuruluşuna gidin ve çörek otu kullandığınızı da bildirin.
- Dünya genelindeki bütün kaynaklarda çörek otunun yan etkisinin olmadığı, neredeyse hiçbir ilaç ile etkileşime girmediği, çok çeşitli hastalıklarda iyileştirici etkisinin bulunduğu yapılan deneylerle kanıtlanmıştır. (Bu bilgiler, internet ortamından özetlenerek derlenmiştir.)
Kısaca özetlemek istersek; Peygamber efendimizin, "Ölümden başka her derde devadır" dediği çörek otunu kullanmayı ihmal etmeyiniz. Çörekotu-Bal karışımını siz kendiniz de evinizde hazırlayabilirsiniz. Ancak bal ve çörek otu alırken dikkatli olun. Çörek otunu çekilmiş olarak asla almayın, kullanacağınız zaman evde kendiniz çekin ve hemen kullanın. Çörekotunu, bal karıştırmadan tüketmek istediğinizde tohum (tane) olarak kullanmanız halinde beklenen yarar eksik olur. Ağzınızda çiğneyerek tüketmeniz tavsiye edilir.
Bütün bu anlattıklarımdan sonra, siz kendiniz, evde kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz. Satın almak istediğiniz takdirde yarım kiloluk kavanoz Bal- Çörek otu karışımı 50 tl+10 tl kargo ücretidir.

Hiç yorum yok :