16.5.18

Polenin fotoromanı



Evinize gelen polenin fotoromanı. 
Poleni, tüketimine kadar üç aşamalı bir işlem kabul edilecek olursa; bu fotoğraflar, ikinci aşamanın özetidir. Arılar, çiçekleri tek tek dolaşarak topladıkları polenin bir kısmına biz ortak oluyoruz.
Amacımız, topladığımız poleni en taze haliyle size ulaştırabilmek.
Aşağıdaki resimlerde; polenin toplanması, elenmesi, ayıklanması ve tartılarak vakumlanmasına ilişkin fotoğrafları izleyebileceksiniz. Ancak ben, fırsattan istifade, polen kullanımı ile ilgili olarak sık sorulan bazı soruların cevaplarını da buradan iletmek isterim.
"Polen satışının başlaması ile birlikte bir çok soru gelmeye başladı. Soruların en büyük bölümü; çocuğum için kullanmak istiyorum, 2-(3-5) yaşında çocuğum için kullanabilir miyim? Geçen yıl almış olduğum poleni kullanmamda bir sakınca var mı?
Bu ve bunlar gibi onlarca soru... Her mesaja tek tek cevap vermeye çalışıyorum ancak uzun zaman arılıkta kaldığım için Face'i düzenli takip etmem mümkün değil. Bu yüzden toplu bir cevap vermek istedim.
Öncelikli soru; polen kullanmaya başlama yaşı. Bildiğim bir yasaklama olmamasına rağmen iki önemli sınırlama var. Birincisi: Baldaki yaş sınırı. Bir yaşına kadar olan bebeklere bal verilmemesi bir kuraldır. Diğer arı ürünlerini de aynı kural çerçevesinde değerlendirirsek; çocuğunuza, bir yaşını geçinceye kadar polen de dahil, arı ürünlerini vermemenizi tavsiye ederim.
Bu sınırlamadan daha önemli sınırlama, Allerji konusudur ve bunun yaş ile ilgisi yoktur. 


Türkiye'de yüzde 7-8 civarında polen allerjisi olduğu bilinmektedir. Çocuğunuzda (aslında sizde de) polen allerjisi olup olmadığını bilmeden doğrudan polene başlamak sıkıntıya neden olabilir.
Polen allerjisi olup olmadığını bilmenin en kesin yolu, üniversite hastahanelerinde yapılan allerji testleridir.
Bu olmaz ise, kendinizde (veya çocuğunuzda) polen allerjisi olup olmadığını anlamak için polen tadımıdır. Yaşa göre; bir veya iki polen taneciği alınır, dil üstünde erimesi beklenir. Kaşıntı-döküntü gibi allerjik reaksiyon görülmemesi halinde bu test bir kaç gün tekrarlanır. Yaklaşık bir hafta sonra doz bir misli arttırılarak deneye devam edilir. Bu sürece doz arttırılarak devam edilir. Ancak 2-3 yaşındaki bir çocuk için verilen günlük polen miktarı yarım çay kaşığını geçmemelidir.
Allerji konusuna önem vermemiz gerekiyor. Sadece polen için değil, tüm besinler için. Fıstık ezmesi yediği için, çilek yediği için hastahanelik olan insanlara ilişkin haberleri duymuşsunuzdur. Yine arı sokması nedeniyle hastahenilek olan, hayatını kaybeden insanlara ilişkin haberleri de okumuşsunuzdur. Allerji'nin en uç noktası "anaflaktik şok"tur ve konuya ilişkin paylaşımımı Face'te Arıcı Metin sayfasında ya da www.aricimetin.co adresinde bulabilirsiniz.
Bir soru da, geçen yıl almış olduğum poleni kullanabilir miyim?
Bu sorunun cevabı almış olduğunuz polenin taze polen mi, kurutulmuş polen mi oluşu ve saklama koşulları ile yakından ilgilidir. Benim satmış olduğum polen taze polendir ve derin dondurucuda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda muhafaza edilmesi kaydıyla, bir yıl tazeliğini korur. Daha da ilginci, derin dondurucudan çıkardığınız polenin çözülmesini bekleme diye bir sorun yoktur. Poleni buzluktan çıkardığınız anda kullanabilirsiniz. Derin dondurucuda muhafaza etmediğiniz polenin tazeliğini koruması mümkün değildir.
Aktardan almış olduğunuz kurutulmuş polenin saklanması diye bir soru düşünemiyorum. Aktarlarda zaten rafta duran poleni nasıl saklarsanız saklayın değişmez. Kurutulmuş polenin besin değerini kaybettiğine ilişkin bilimsel yayınlar vardır. (Güven Kapısı'ndaki POLEN" dosyasını incelemenizi veya www.aricimetin.coadresinde bir sorgulama yapmanızı tavsiye ederim.)
Poleni kullanım biçimi ve miktarı konusunda da sorular geliyor. Bu kullanıcının niyetine bağlı bir cevap olabilir. Günlük doz alınacak miktar, ortalama bir tatlı kaşığıdır. Günlük bir çorba kaşığı da kullanabilirsiniz. Polen kürü yapmak istediğiniz takdirde düzenli olarak belirli miktarları almak durumundasınız. Bunun için de Güven kapısı'ndaki Polen dosyasını incelemenizi veya www.aricimetin.co adresinde sorgulama yapmanızı öneririm."













Hiç yorum yok :