1.10.17

APİMONDİA 2017

Arıcılık dünyasında Apimondia 2017 fırtınası esiyor ama bu fırtınadan Türkiye'nin haberi yok. Taksim-Harbiye yöresinde çantası nedeniyle dikkat çeken bir kaç kişi dışında; İstanbul'un bile haberinin olmadığı kongre tüm hızıyla devam ediyor.
Dünyanın bir çok köşesinden gelen arıcılar; bilgi-teknoloji alışverişi yapıyor. Ancak bir gözlemimi söyleyeyim; Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği'nin iki yılda bir düzenlediği kongre, biz arıcılar için Dünya arıcılar kongresinden daha yararlı oluyordu. Kongre salonunda sınırlı süre arıcılarla bilim adamlarının karşılaşması için yeterli olmadı. Muğla'da; yemek-konferans ve otel üçlüsü; arıcılarla hocalara çok daha fazla zaman sağlıyordu. Bu kongrede hocalarla arıcıların arasına sanki gizli bir duvar çekildi. Belki bilimsel tartışmalar; hocalar için daha yararlı oldu ama arıcıların bundan haberi olmadı.
Tabii durum böyle olunca; arıcılık sektörünün tedarikçi firmaları ile arıcılar daha fazla karşı karşıya gelebildiler. Kongre merkezinin fuarının bazı bölgeleri Çin firmalarınca işgal edilmiş gibiydi. Çin, arıcılık sektöründeki birinciliğini, fuar alanında da gösterdi sanki. Ancak Türk firmaları da dışa açılmaya-rekabete hazır gibiydi. Bir önceki yıl Türkiye için ürün hazırlayan bir firmamız; sırf yabancıların tercihine uyduğu düşüncesi ile bu yılki fuarda yeni ve farklı ürünler çıkarmıştı.

BALIMIZIN DOĞALLIĞI TASDİK EDİLDİ
Kongrenin beni ilgilendiren bir yanı da bal yarışması idi. Çiçek balı, poliflora dalında yarışmaya katıldık. En fazla yarışmacının katılmış olduğu bu dalda birinciliği Çin alırken; bize bir derece çıkmadı. Dereceye girmek, bu yıl nasip değilmiş. Tabii jüri üyelerinin damak tadının da etkin olduğu bu yarışmada, tek tesellimiz; balımızın doğallığının tescil edilmesi oldu. Yarışmaya katılan ballarda; ilaç, pestisit kalıntısı bulunması halinde; yarışmacıyı temsil eden barkoda ya bir çarpı çekilmiş, ya da barkod karalanmıştı. 350'den fazla balın katıldığı yarışmada; üzerimize çizik atılmaması; yani balımızda kalıntı bulunmaması, balımızın doğallığının tescili tesellimiz oldu.

Ancak; sadece bizi değil, tüm yarışmacıları üzen konu; yarışmaya katılan balların analiz sonuçlarının yarışmacılara verilmemesi oldu. Biz bal örneklerimizi göndererek, hem yarışmaya katılım sağlıyor, hem de bölgemizdeki bal ve flora bilgisini ilgili kuruma ulaştırmış oluyoruz ama; analiz sonuçlarının bize verilmesi çok görülüyor.
KONGRENİN EKSİLERİ
Dünya çapında düzenlenen böyle bir kongreye yakışmayacak bir davranış da; izaz-ikram faslının yok denecek derecede zayıflığı idi. Fuarı gezen katılımcılar, ya da bir salondan öbür salona geçen arıcılara molalarda doğru dürüst ikramda bulunulmadı. O zaman arıcılar da kongre binası dışına çıkarak kendi başlarının çaresine bakmak durumunda kaldılar. Bunun sonucu da toplantılara katılımın düşük olması oldu.


TIBBİ AROMATİK BİTKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Ancak karamsar olmayalım. Bu kongrenin en şanslılarından biri, yine ben olmuş oldum. Bölgemizdeki bitki örtüsünü zenginleştirmek için çalışırken; tıbbi ve aromatik bitkilere ağırlık veriyorum. Tıbbi-aromatik bitkiler, balın şifa özelliğini arttırmaya yararken; bu bitkilerin değerlendirilmesi yolu da açılıyor.
Örneğin bu yıl Lavanta ve Aynı Sefaya ağırlık verdim. Geçtiğimiz yıl da çörek otu ekimine önem vermiştim. İyi olacak hastanın ayağına doktor gelir atasözü, benim için geçerli oldu sanki.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Kongre Fuar merkezinde açmış olduğu stand, tam da benim aradığım standdı. Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Müdürlüğü kimyagerlerinden Kübra Özyürek hanımla tanışma şansım oldu. Kendisinin çalışmalarında kullanacağı balmumu hakkında bazı önerilerde bulundum. kendisi de bana; aynı safa kremi, sarı kantaron kremi, aynı safa yağı, sarı kantaron yağı gibi konularda bilgi verdi. Yani sizin anlayacağınız bu kongre bana en azından bir konuda çok çok yararlı oldu.
Kongre devam ediyor ama biz dönüş yoluna çıktık bile. Çünkü: Bademlerin toplanması zamanı geldi ve yağan yağmurlar, bademlerin ıslanıp-nemlenip küflenmesine neden olabilir. ABD seyahati öncesinde tüm bademlerin toplanıp serilip kurumaya bırakılması gerekiyor.

 









Hiç yorum yok :